Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kalmarläkare riskerar åtal för brott mot tystnadsplikten

Uppdaterat måndag 30 november 2015 kl 16.15
Publicerat måndag 30 november 2015 kl 09.38
Länssjukhuset i Kalmar. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Läkaren som lämnade ut en lista med 410 personnummer över de flickor och kvinnor som gjorde abort i Kalmar län förra året, skulle kunna åtalas för brott mot tystnadsplikten. 

Sjukhuschefen i Kalmar Johan Rosenqvist kommenterar det hela i P4 Kalmar på måndagen.

Förutom brott mot tystnadsplikten handlar det också om ett brott mot sekretesslagen, som är mycket hård inom sjukvården.

Cecilia Törnblom, som är jurist vid Socialstyrelsen, säger till P4 Kalmar att så fort material inom sjukvården går att härleda till en person får det inte användas ens inom vården om det inte behövs för en vårdbehandling.

Hon tycker det är märkligt att listan var upprättad på det sättet, med hela personnumret till 410 personer.

- Det låter främmande varför man har ställt upp det på det här sättet, det är ju journaluppgifter som ska vara till för god och säker vård för patienten, säger Cecilia Törnblom.

- Jag förstår det inte.

Så fort de ansvariga vid landstinget i Kalmar län fått klart för sig vad som skett i slutet av förra veckan togs kontakt med studenten som fått uppgifterna och man försäkrade sig om att de har förstörts och att uppgifterna inte heller har spridits. Landstinget har dessutom startat en internutredning.

- Det här är ju ett allvarligt systemfel som har gjorts. Det ska finnas interna riktlinjer så att man säkerställer hur det här inte ska få ske, säger Cecilia Törnblom vid Socialstyrelsen.

Det som har inträffat kan anmälas till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som i sin tur kan gå vidare till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Läkarens legitimation kan komma att granskas. Dessutom kan man göra en polisanmälan och bland annat begära skadestånd.

- Absolut, den enskilde kan göra det, konstaterar Cecilia Törnblom.

FAKTARUTA: Tystnadsplikten

- Ingen inom vården får lämna ut uppgifter om dig utan att du har godkänt det.

- Det är bara de som vårdar dig som patient som får prata med varandra om ditt hälsotillstånd eller personliga förhållanden, eller läsa din journal.

- Den som bryter mot tystnadsplikten kan dömas i domstol men också bli av med sin legitimation.

- Om du misstänker att någon har brutit mot tystnadsplikten kan du anmäla det till polisen eller Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Fakta: Vårdguiden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".