Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjukhuschefen i Kalmar om utlämnad abortlista

Publicerat måndag 30 november 2015 kl 12.11
"Min första tanke är att det här får inte hända"
(6:31 min)
Kollage. Sjukhuschefen Johan Rosenqvist, abortregister.
Kollage. Foto: Sveriges Radio

Länssjukhuset i Kalmar har startat en internutredning efter att en läkare lämnat ut en lista med känsliga personuppgifter om 410 flickor och kvinnor som gjorde abort i Kalmar län under 2014.

– Tystnadsplikten är bland det viktigaste som finns inom sjukvården, en väldigt stor del av vår verksamhet bygger på att man kan lita på det. Min första tanke är att det här får inte hända, säger sjukhuschefen Johan Rosenqvist till P4 Kalmar.

Han fick veta vad som hänt i torsdags eftermiddag. Senare samma dag tog läkaren kontakt med den journaliststudent som, i samband med ett arbete, fått den känsliga listan skickad till sig. Läkaren försäkrade sig då om att dokumentet var raderat.

Det som dokumentet innehöll var uppgifter om 410 flickor och kvinnor från Kalmar län – det vill säga personnummer, information om abortmetod och när aborten gjordes. Och den riskerade att hamna i orätta händer när den skickades med mail till en journaliststudent.

Internutredningen ska bland annat visa om det över huvud taget ska finnas sådana listor, med hela personnummer, bland annat eftersom sekretessen är hård även inom sjukvården.

– Det är ju en del som vi får titta på, om de kanske inte skulle ha funnits med över huvud taget, säger Johan Rosenqvist.

Det handlar dessutom om ett brott mot patientdatalagen eftersom uppgifterna skickades i ett mail.

– I den mån vi hanterar personnummer så får det aldrig skickas per mail.

Det är inte klart om landstinget kommer att göra en egen anmälan till Inspektionen för vård och omsorg. Johan Rosenqvist vill inte gå händelserna i förväg. Läkaren, som jobbar på kvinnokliniken, är i tjänst just nu.

– Hon har tagit det här väldigt väldigt hårt. Jag kommer att träffa henne i eftermiddag, säger Johan Rosenqvist.

FAKTARUTA: Tystnadsplikten

- Ingen inom vården får lämna ut uppgifter om dig utan att du har godkänt det.

- Det är bara de som vårdar dig som patient som får prata med varandra om ditt hälsotillstånd eller personliga förhållanden, eller läsa din journal.

- Den som bryter mot tystnadsplikten kan dömas i domstol men också bli av med sin legitimation.

- Om du misstänker att någon har brutit mot tystnadsplikten kan du anmäla det till polisen eller Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Fakta: Vårdguiden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".