Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lax gravad med tequila i Tribergs kök

Publicerat torsdag 3 december 2015 kl 12.30
Hovmästarsåsen gjordes av just hovmästaren
(7:56 min)
Calle Triberg och Annica Triberg. Foto: Albert Håkansson
Calle Triberg och Annica Triberg. Foto: Albert Håkansson

Annica Triberg berättade idag om hur några av rätterna på julbordet har fått sina namn. Sonen Calle lärde ut hur du lyckas med såsen som nästan är ett måste till den gravade laxen. 

På finare restauranger gjordes förr hovmästarsåsen av just hovmästaren inför gästen vid bordet, därav namnet. Hovmästaren hade en vagn med alla ingredienser och showen kunde börja. Idag har få restauranger råd med sådan underhållning.

Vill du prova att grava lax själv, så bjuder Annica på sitt familjerecept, som hennes kusin Margaretas man Lasse brukar göra den – med tequila.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".