Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Recept: Tequilagravad lax

Publicerat torsdag 3 december 2015 kl 08.00
Så gör du Calle Tribergs tequilagravade lax
(4:01 min)
Gravad lax och hovmästarsås. Foto: Annica Triberg
Foto: Annica Triberg

Annica Tribergs recept sänt i P4 Kalmar 3/12 2015.

Använder du odlad lax behöver den inte frysas först, till skillnad från vild lax är den fri från parasiter. Men vill du vara på den säkra sidan, frys ändå laxen ett dygn innan du ska grava den.

Till ca 10 personer på buffébord.

Du behöver:

1 kg urbenad laxfilé med skinnet kvar, helst mittbiten

½ dl salt

½ dl socker

1 msk grovt krossade svartpepparkorn

1 knippe dill

½ dl tequila

Blanda salt, socker och peppar och gnid in laxen med detta. Klipp över dill.

Dela biten på tvären och lägg ihop bitarna med skinnsidorna utåt.

Lägg detta i en plastpåse och slå över tequila. Förslut och skaka runt lite.

Lägg påsen på ett fat i kylen i cirka två dygn. Vänd den då och då.

Skrapa bort dill och peppar och skiva laxen tunt. Servera den med hovmästarsås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".