Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Johan Persson: Byggreglerna måste förenklas

Publicerat torsdag 3 december 2015 kl 13.48
"Finns över 100 olika regler man måste hantera"
(1:59 min)
Johan Persson. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Johan Persson. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Bygglovsreglerna måste förenklas, så att fler bostäder snabbt ska kunna bli klara att flytta in i. Det föreslår en grupp inom Sveriges kommuner och landsting, där Kalmars kommunalråd Johan Persson (S) är ordförande.

Persson vill att regeringen inför ett tillfälligt "undantagstillstånd" under tre år, så att tillväxtkommunerna kan fortsätta växa, inte minst nu när många nyanlända på asylboenden fått permanenta uppehållstillstånd.

– Betydande regelförenklingar måste till och gärna genom en överenskommelse över partigränserna, säger Johan Persson i ett pressmeddelande.

Enligt en enkät som SKL sammanställt bland 54 kommuner finns det 173 000 potentiella bostäder redo att byggas. Ytterligare lika många bostäder bedöms vara färdiga att byggas inom tio år. Som jämförelse färdigställde samma kommuner 22 000 bostäder under förra året.

– SKL vill bland annat att regering och statliga myndigheter förändrar byggregler så att fler befintliga lokaler kan användas som bostäder och så att det blir enklare att bygga nya tillfälliga bostäder, säger Johan Persson.

SKL-gruppen anser också att arkeologiska intressen hämmar byggandet för mycket. 43 kommuner anger att pågående planarbeten för 14 600 bostäder ligger på hög för att länsstyrelsen ska bedöma om riksintressen finns.

– Riksintressena täcker mer än hälften av landets yta och är ett avsevärt hinder för bostadsbyggandet. De måste bli färre.

I samtliga kommuner som har deltagit i SKL:s enkät har det byggts fler än 1 000 bostäder de senaste tio åren. 57 procent av Sveriges befolkning bor i de kommuner som deltagit i enkäten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".