Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

SMHI varnar – nu kommer Helga

Publicerat fredag 4 december 2015 kl 08.00
Så blir Helgas väg över landet
(1:25 min)
Inspektion av skogen. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio
Arkivfoto: Peter Bressler/Sveriges Radio

Stormen Helga är nu på väg in över Sverige. SMHI har utfärdat en klass 1-varning i Kalmar län för mycket hårda vindbyar.

Det är mindre än en vecka sedan stormen Gorm slog till mot södra Sverige, men redan nu är en ny storm, Helga, på väg in över landet. SMHI har utfärdat en klass 1-varning i Kalmar län för mycket hårda vindbyar.

– Framför allt är det för den norra delen av Kalmar län i eftermiddag, det är vad vi kallar mycket hårda vindbyar på 21 till 23 meter i sekunden, säger Krister Bengtsson på SMHI till P4 Kalmar.

Hur är Helga jämfört med Gorm?

– Gorm var mindre, den rörde sig väldigt snabbt och den hade starkare maxvindar än man räknar med nu. Men det är ett större område som berörs nu, men då är det framför allt lite längre norrut, norra Götaland.

På fredagsmorgonen låg stormen fortfarande ute över Skagerrak och framåt eftermiddagen väntas den märkas av i Kalmar län.

– Den är på väg norrut över norra Götaland och gränsen till Svealand och med det följer ett kraftigt vindband. Man märker på förmiddagen i Kalmar län att syd/sydvästvinden tilltar och det blir efterhand friska eller hårda sydvästvindar. När lågtrycket rör sig österut kommer vinden vrida över lite mer på sydväst/väst och det är i eftermiddag, säger Krister Bengtsson.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning med varning för stormbyar i grannlänet Östergötland. Även Örebro län och Västra Götaland omfattas av klass 2-varningar.

Fakta: Det betyder SMHI:s vindvarningar

Klass 1 – Mycket hårda vindbyar
Vindbyar över 21 m/s. Grenar och enstaka träd knäcks. Vinden kan innebära problem för höga fordon.

Klass 2 – Stormbyar
Vindbyar över 25 m/s. Skador på byggnader med risk för kringflygande föremål. Större skador på skog och risk för störningar i trafik samt el- och teleförsörjning.

Klass 3 – Stormbyar
Vindbyar över 30 m/s. Farligt att vistas ute. Omfattande skador på skog och byggnader med mycket stora störningar i trafik och elförsörjning.

Källa: SMHI.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".