Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nu blir det lättare att få hemtjänst i Västervik

Publicerat lördag 5 december 2015 kl 07.00
"Det blir en jättefördel både för den enskilde och för våra handläggare..."
(1:29 min)
Hemtjänst städning och Joakim Nyman, utvecklingsledare Socialförvaltningen Västervik. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Lättare att få hemstjänst i Västervik framöver säger Joakim Nyman, utvecklingsledare Socialförvaltningen Västervik. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Västerviks kommun blir först i Kalmar län med att erbjuda alla över 67 år att få hjälp av hemtjänsten utan att behöva en biståndsbedömning.


Socialnämnden fattade beslut om det som kallas förenklad handläggning av serviceinsatser i hemtjänsten i torsdags.

Joakim Nyman är utvecklingsledare på socialförvaltningen:

– Det handlar om att alla kommuninvånare som är över 67 år kan få insatser när det gäller service. Då pratar vi om tvätt, städ och handla utan att ha ett biståndsbeslut.

Enklare form av handläggning för hemtjänst finns visserligen redan i Kalmar och Mörbylånga i Kalmar län, men där handlar det fortfarande om att en handläggare måste göra en biståndsbedömning och gäller från 75 respektiver 80 år.

– Vi tror att det inte finns någon som vill ha hemtjänst om man inte verkligen behöver det, så vi tror inte att det blir en anhopning.

Dessutom pekar Joakim Nyman på att servicen kostar 270 kronor per timme, eller max 1 780 kronor om man nyttjar alla sex timmar.

Behöver någon dessutom mer service eller personlig omsorg behövs en biståndsbedömning precis som vanligt.

Allra mest hoppas han att det ska bli enklare för brukaren och för socialförvaltningen.

– Det blir en jättefördel både för den enskilde att slippa den byråkrati som det ändå är, och för våra biståndshandläggare som slipper den processen.

I dag har 800 personer hemtjänst i Västerviks kommun, av dem bedömer Socialtjänsten att 135 har den typ av service att de hade kunnat använda sig av den här formen av enklare ansökning.

Eftersom man i och med det här använder sig av behovslagen som inte används av socialförvaltningen i dag, kommer reglementet behöva ändras. Därför kommer även kommunstyrelse och senare kommunfullmäktige behöva besluta i frågan.

– Det får vi nog vänta fram till kommunfullmäktige i januari. Men vi kan förbereda under tiden, så någon gång i slutet av januari kan vi vara i gång, det är min förhoppning, säger Joakim Nyman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".