Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Här är yrkena som ger jobb 2016

Publicerat onsdag 9 december 2015 kl 13.43
Antalet sysselsatta kommer öka
(1:36 min)
Arbetsförmedlingen. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Om du vill öka dina chanser att få jobb ska du satsa på kan arkitekt, golvläggare eller gymnasielärare vara en bra idé. Det är några bristyrken som i länet.

I Arbetsförmedlingens prognos för arbetsmarknaden 2016 ökar sysselsättningen, men arbetslösheten kommer ligga kvar som tidigare ungefär.

Det är främst den offentliga sektorn som har svårt att få tag i arbetskraft. Det behövs i länet bland annat fler läkare, psykologer och barnmorskor, för att nämna ytterligare några exempel. Däremot är det överskott på bland annat lagerarbetare, städare, ekonomiassistenter, kommunikatörer och försäljare.

Ungefär 700 fler i Kalmar län får jobb i år och nästa år ökar det med ytterligare 900 personer. Men när det gäller själva arbetslösheten kommer den bara att minska litegrann. Det här beror på att det samtidigt kommer många nya invånare till länet.

– Det kommer vara en väldigt försiktig arbetslöshetsminskning i länet. Det handlar om 50 personer färre under 2015, och lika många under 2016, säger Ronnie Kihlman, utredare på Arbetsförmedlingen. 

Allt tuffare för vissa grupper

De som har en svagare ställning på arbetsmarknaden får dock allt svårare att hitta jobb. Till exempel 55-64-åringarna som blivit arbetslösa och inte snabbt lyckas hitta tillbaka, utrikesfödda (främst utomeuropeiskt födda), för dig utan gymnasieutbildning eller med en funktionsnedsättning.

Arbetsförmedlingen ska jobba hårdare med den gruppen. Särskilt den nyanlända arbetskraften. Det berättar Hans Fritz, arbetsförmedlingschef i Kalmar. I dag arbetar 24 personer på Arbetsförmedlingen i Kalmar i etableringsgruppen med att ta hand om nyanländ arbetskraft. Det förstärks med ytterligare 10 personer efter nyår, och i slutet av 2016 kan det vara upp emot 50 totalt enligt Hans Fritz, och berättar att det inte är särskilt svårt att hitta personalen.

Många positiva arbetsgivare

I Arbetsförmedlingens prognos inför 2016 i Kalmar län har man pratat med 440 arbetsgivare inom den privata sektorn, och 98 offentliga verksamheter. Det går att se att arbetsgivarna ser positivt på framtiden. Främst inom den privata tjänstesektorn.  I norra länet går att se att särskilt småindustrin växer rejält.

Ställer högre krav

Som vi tidigare berättat stänger Arbetsförmedlingen en rad lokalkontor. I norra länet berörs Vimmerby mest. I och med att lokalkontor försvinner, hoppas man på Arbetsförmedlingen att personalens resurser istället kan läggas på att vara ute mer hos arbetsgivarna.

– Det kommer krävas lite mer av oss när vi inte har den fysiska närvaron längre, men vi har god förhoppning att det kommer bli bra framåt, säger Maria Karlsson, tillförordnad sektionschef vid Arbetsförmedlingen i Västervik.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".