Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#vägenin

Jobb öppnar dörren in till svenska samhället

Publicerat torsdag 10 december 2015 kl 05.10
"En chans att visa vad man kan"
(3:06 min)
Milad Al Youssef. Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio
Milad Al Youssef. Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio

Vägen in i det svenska samhället går ofta via arbete – och när många nyanlända börjar söka arbete står Sverige och inte minst Arbetsförmedlingen inför stora utmaningar.

Milad Al Youssef är farmaceut från Syrien – nu gör han praktik på ett apotek i Kalmar. Att få ett arbete är viktigt för honom:

– Om man ska leva i Sverige måste man jobba. Jag vill jobba, jag vill bli en människa nu efter kriget, efter svår situation, säger han.

Milad Al Youssef började göra praktik redan tre månader efter att han hade kommit till Sverige. Nu läser han svenska och jobbar för att kunna få en svensk apotekarlegitimation.

Mycket skiljer sig från hur jobbet var i Syrien.

– Om jag ska bli det måste jag kämpa, jag måste jobba, säger han.

Halima Törnkvist Al Jobory är Milads chef. Hon har själv varit i Milads situation och säger att man måste ta mycket egna initiativ men att det också är viktigt att få hjälp.

– Jag tror att allt handlar om att få chansen att visa vad man kan och får chansen att komma in. Den första dörren som öppnas är väldigt viktig. Det står många utanför som aldrig får chansen och det handlar mycket om att själv vara aktiv.

För Arbetsförmedlingen innebär många nyanlända som vill ha jobb också nya krav. Christina Gutierrez Malmbom är sektionschef för integrationsenheten i södra Kalmar län.

– Det vi framförallt måste bli bättre på är att veta vilken kompetens som människor har. Vi måste bli duktiga på att bygga kedjor mellan människor och företag och kanske fylla på med utbildning. Vi har inte alltid varit så bra på detta utan varit mer inriktade på att ordna med etableringsersättning, säger hon.

Milad Al Youssef är glad för sin praktikplats. Han berättar hur han brukade prata med hundägare om deras hundar bara för att få öva sig på svenskan – för språket är det allra viktigaste och svåraste.

– Det är svårt, det tar lång tid. Om du förstår språket så förstår du hela samhället i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".