Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kalmar Konstmuseum drivs ideellt också i fortsättningen

Publicerat fredag 11 december 2015 kl 10.35
Kalmar konstmuseum. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Kalmar Konstmuseum kommer att fortsätta drivas av den ideella föreningen Kalmar konstförening, det beslutade styrelsen igår.

Därmed har man ställt sig bakom en utredning som har gjorts om hur Konstmuséet ska drivas på bästa sätt.

Många har tyckt att en stiftelse, eller kanske någon av finansiärerna, borde stå bakom muséet så att en medlemsvald styrelse inte kan få för stor makt. Men så blir det alltså inte.

Däremot kommer konstföreningen att arbeta efter flera förslag som utredningen har kommit fram till, som troligen leder till att stadgarna skrivs om.

Ett av förslagen innebär till exempel att representanter för de som betalar för muséet ska adjungeras till styrelsen. Det handlar om Regionförbundet/Landstinget, Kalmar kommun och Nybro kommun. Ett annat förslag är att föreningen ska ha en bättre plan för hur muséet ska ta hand om samlingen.

- Vi har ställt oss bakom utredningen, och vi ska ta den som avstamp för att försöka göra verksamheten ännu bättre, säger Lars W Andersson, som är konstföreningens ordförande, till P4 Kalmar.

Nu kommer Kalmar Konstförening att kalla till ett rådgivande föreningsmöte för att låta medlemmarna vara med och diskutera framtiden utifrån utredningen.

- Styrelsen kommer lägga fram sina tankar på hur man kan förbättra och förändra verksamheten och ventilera det med medlemmarna, berättar Lars W Andersson.

Sedan kommer man att inleda arbete med att formulera nya stadgar som ska antas på två föreningsmöten, bland annat årsmötet nästa år.

När det gäller chefsbytet på Kalmar Konstmuseum så har Kalmar Konstförening, enligt vad P4 Kalmar erfar, valt ut fyra kandidater som intervjuas just nu. I januari kommer man att fatta beslut om vem som ska få jobbet.

Sedan en kort tid tillbaka lägger styrelsen för Kalmar Konstförening ut sina protokoll på konstmuséets hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".