Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mönsterås vill satsa på modulhus för asylsökande

Publicerat måndag 14 december 2015 kl 06.45
Åkesson: "Ser det som ett vinn-vinn-projekt"
(1:27 min)
Modulhus och Roland Åkesson Foto: Leif Johansson och Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Mönsterås kommun funderar på att bygga modulhus för asylsökande likt de i Västerviks kommun, säger Roland Åkesson (C) kommunalråd. Foto: Leif Johansson och Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Även Mönsterås kommun funderar nu på att följa "Västerviksmodellen", där kommunen bygger modulhus som sedan hyrs ut till Migrationsverket som asylboende.

Roland Åkesson (C) är kommunalråd i Mönsterås. Han säger att Migrationsverket ställt frågan och att man tittar på det just nu. Men för att det ska bli av måste medborgarna först få säga sitt.

– Vi är inte särskilt intresserade av att göra någonting innan vi först fört dialogen.

Det handlar om att kommunen bygger enklare enplansmodulhus som man sedan hyr ut till Migrationsverket under flera års tid. När Migrationsverket inte längre vill hyra dem kan kommunen antingen göra om dem till andra typer av boenden och hyra ut eller sälja husen.

– Jag ser det här som ett vinn-vinn-projekt. Vi hjälper folk som är i nöd nu. Vi hjälper Migrationsverket och de hjälper oss att få till en långsiktig positiv utveckling på mindre orter.

Åkesson pekar också på att det kan hjälpa till med integrationen om det inte blir allt för stora asylboenden på samma ställe. Kan man istället placera ut boenden på flera ställen med 30-50 personer på varje ställe menar han att det skulle bli lättare att integrera de asylsökande i samhället.

Men för Mönsterås, som redan har 600 asylsökande i kommunen, är det nu viktigt att genom en rad dialogmöten höra vad kommuninvånarna tycker säger, kommunalrådet Roland Åkesson.

– Kommunen kan ordna mycket praktiskt. Men när det kommer till integration och kontakt där behöver man hjälp av föreningslivet och enskilda människor.

Ett tiotal möten ska hållas som handlar om asylmottagandet generellt, men där frågan om att bygga modulhus också tas upp.

Hittills har man under de möten som redan varit mötts av en del oro och frågor kring flykting- och asylsituationen i Sverige och Mönsterås kommun, men mest har det varit positivt enligt Roland Åkesson. Han hoppas att ett beslut om att bygga modulhus kan tas i slutet av januari.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".