Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Abortlista lämnades ut – nu ska rutinerna ändras

Publicerat tisdag 15 december 2015 kl 06.00
Personnummer kanske inte ska finnas med i dokumenten
(1:28 min)
Lista över aborter. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Landstinget i Kalmar län har hittat flera punkter där de måste se över rutinerna – efter att en läkare på kvinnokliniken i Kalmar lämnade ut personnummer till 410 kvinnor som gjorde abort under 2014.

Det är nu tre veckor sedan som en läkare vid kvinnokliniken i Kalmar mailade ett dokument till en student vid Linnéuniversitetet. I dokumentet fanns, förutom den statistik som studenten frågat efter, specifika uppgifter om alla aborter som genomförts i länet 2014. Bland annat följde personnummer med.

Landstinget startade en internutredning när man fick kännedom om misstaget.

Så här långt har man analyserat vad som hände och tagit fram flera idéer om hur rutinerna skulle kunna ändras. Det handlar bland annat om huruvida personnummer ska finnas med i dokumenten direkt när personalen öppnar dem.

– Det är en idé. Ett system som kanske ifrågasätter om man plockar ut data med personuppgifter, att det krävs en aktiv handling om man ska få ut de uppgifterna, säger Johan Rosenqvist, som är sjukhuschef i Kalmar.

En annan idé handlar om tydligare märkning av känsliga dokument – och att rutinerna för hur man ska gå till väga när man får en förfrågan om uppgifter och hur man lämnar ut dem, ska ses över.

En del av förslagen går att genomföra snabbt, medan annat som till exempel har med it-system att göra tar längre tid. Och rutinerna ska ses över i hela landstinget.

– Något sådant här kan ju hända i princip var som helst, så det är på landstingsnivå vi måste titta om vi kan säkra upp systemet, säger Johan Rosenqvist.

Han och hans kollegor har fått samtal från oroliga patienter efter det som hände på kvinnokliniken.

- En del patienter har hört av sig och varit oroliga och haft frågor kring vilken typ av uppgifter det var och huruvida de var med eller inte, berättar sjukhuschef Johan Rosenqvist.

Det är inte någon anmälan gjord till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, än.

Chefsläkaren vid sjukhuset i Kalmar har fått i uppdrag att reda ut om ärendet kan passa in under Lex Maria och i en sådan anmälan måste en plan för åtgärder ingå.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".