Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Här kan Kalmars nya simhall ligga

Uppdaterat tisdag 15 december 2015 kl 17.06
Publicerat tisdag 15 december 2015 kl 11.28
Beslut fattas i vår – efter att man hört vad Kalmarborna tycker
(2:20 min)
Kartbild över Snurrom och Tallhagen i Kalmar.
Foto: Kalmar kommun

I dag presenterade Kalmar kommun planerna för var den nya simhallen kan ligga och det står mellan två platser. Antingen vid Tallhagen eller ute vid Snurrom.

Beslutet om var simhallen tillslut kommer att ligga fattas under våren, och fram tills dess vill man ta del av vad de som bor i kommunen tycker. 

– Vi vill ha en medborgardialog kring de här två platserna, sedan får detta leda fram till vilken vi väljer. Jag har redan nu sett att folk skriver på nätet om den ena eller andra platsen, säger Johan Persson (S), kommunalråd i Kalmar. 

Medborgardialogen inleds efter nyår och då kan Kalmarborna alltså tycka till om valet.

– Vi kommer också lyssna in synpunkter på innehållet i simhallen, säger Johan Persson.

Den nya simhallen kommer att byggas på kommunal mark på någon av de två platserna som presenterades i dag.

Från början var det tio olika platser som diskuterades, bland annat Flygstaden och Skälby. Men nu har kommunledningen bestämt sig för att det blir antingen strax norr om Brofästet vid Tallhagen eller vid Snurrom.

Kommunen säger i dag att båda platserna ligger bra till och att det finns plats för utbyggnad där i framtiden.

Erik Mejer som är planarkitekt på Kalmar kommun säger att i Snurrom finns goda möjligheter att etablera en ny stor stadsdel mellan Norra staden och Lindsdal. Tallhagen i sin tur är mer centralt beläget med bra kommunikationer och koppling till Kalmarsund.

– Det viktigaste är att komma ihåg att en sådan här anläggning har väldigt stor betydelse för befolkningen. Därför vill vi ha en dialog där vi hör ungefär hur folk ser på den här frågan, säger Erik Mejer.

Men hur simhallen ska se ut bestäms senare, först efter att man bestämt var den ska ligga. Beslut i den frågan tas i vår, och vad det hela kommer kosta återstår att se, säger Johan Persson:

– Kostnaderna spekulerar jag inte om i det här läget. Det där får vi återkomma till.

– Den gamla simhallen finns det också idéer kring hur man ska använda den och det handlar då framförallt om sportändamål, säger Johan Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".