Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hon satsade på egen vingård på Öland

Publicerat måndag 11 januari 2016 kl 17.11
"Bra förutsättningar här"
(1:49 min)
Vinodlaren Eva Gustafsson i Beteby står vid ståltankarna där alkoholjäsningsprocessen är i full gång. Foto: Alexander Jungå/Sveriges Radio
I ståltankarna pågår alkoholjäsningen för fullt. Foto: Alexander Jungå/Sveriges Radio

Allt fler vingårdar har dykt upp i Sverige de senaste åren, framförallt på platser där det är generöst med både sol och vind. Förutom Gotland och på västkusten har Öland fina förutsättningar.

58-åriga vinbonden Eva Gustafsson i Beteby på Öland är en av dem som tagit steget och satsat på en vingård.

– När vi började var det många som var ganska skeptiska att man tar ett sånt steg. Men det är inte omöjligt. Man brinner för det här och tycker att det är en utmaning, säger Eva Gustafsson.

Det är snart femton år sedan hon satte de första vinstockarna ute på odlingen som sluttar ner mot Kalmarsund. Innan vingårdssatsningen odlade hon kryddor, spannmål och specialgrönsaker.

Med ett stort intresse för vinkulturen kände hon våren 2001 att det var dags att testa något nytt, och en vingård växte fram i lilla Beteby söder om Mörbylånga.

– Vi har bra förutsättningar här med soltimmarna och närheten till vattnet som ger långa höstar.

Även blåsten på Öland är en fördel. Den håller borta fukt och minskar risken för mögel. Skörden i slutet av oktober gick bra och druvorna hade hunnit komma upp i en bra mognad och sockerhalt. Det tackar Eva den milda hösten för. 

Nu gäller det att vaka över alkoholjäsningsprocessen inne i vineriet, en grå liten byggnad på innergården. Här inne finns förutom de fyra ståltankarna också diverse redskap för skörden, flaskfyllning, etikettering och analys av ph-värde.

Ungefär 3 500 liter vin, mest rött, brukar det bli av druvorna varje år. Men det är mycket jobb som ligger bakom.

– Förhoppningsvis kan vi bli fler som jobbar ihop, det är mycket jobb för en person, men det är fortfarande väldigt roligt, säger Eva Gustafsson som själv driver gården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".