Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Recept: Janssons frestelse

Publicerat torsdag 17 december 2015 kl 08.39

Carl Tribergs recept sänt i P4 Kalmar 17/12 2015

Det finns mängder av recept på Janssons frestelse, men detta är det lätt att lyckas med.

Till ca 6 personer på julbordet.

Du behöver:

5 stora fasta potatisar, i tunna stavar

1 stor gul lök, i tunna ringar

1 ask ansjovisfiléer (ca 125 g)

3-4 dl vispgrädde

en klick smör

Värm ugnen till 175°.

Lägg potatisstavarna i kallt vatten en stund. Häll sedan av dem.

Smörj en liten ugnsform lätt. Bottna med hälften av potatisen. Lägg på löken och därefter resten av potatisen.

Koka upp grädden med ansjovisfiléer och spad tills ansjovisen har lösts upp. Smaka av. Grädden ska smaka riktigt salt. Rör om och slå detta över potatisen i formen. Grädden ska nå cirka ¾ upp i formen.

Ställ in ganska långt ner i ugnen i ca 45 minuter. Täck med folie om ytan börjar bli för bränd. Känn med en sticka att potatisen är färdig, grädda annars en kvart till.

Jansson är minst lika god att göra dagen före och bara värma. Klicka i så fall lite smör över och värm i ugn eller mikro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".