Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Recept: Turkiska rätten yaprak dolması

Publicerat fredag 18 december 2015 kl 11.23

Vinblad till de fina små dolmar du hittar i större livsmedelsbutiker eller i utländska specialaffärer. Till ca 8 personer.

Du behöver:

  • 1 paket vinblad
  • 1 tärning köttbuljong, löst i lite vatten eller 1 msk flytande buljong.

Till fyllningen:

  • 3 dl ris
  • 1 medelstor gul lök
  • 1,5 dl olja
  • 1 tsk torkad mynta
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 msk tomatpuré
  • 1,5 dl vatten
  • 1 tsk kummin

Skölj vinbladen några gånger i kranvatten och blötlägg dem en stund i ljummet vatten för att få bort överflödigt salt.

Finhacka löken och fräs olja i en liten stund. Lägg i tomatpurén och rör om några gånger. Rör ner alla ingredienser och låt dra (inte koka) 5-10 minuter i låg värme. 

Sila vinbladen. Lägg ett blad på en skärbräda (eller en tallrik) i taget. Ta en kaffesked fyllning och lägg i mitten på bladet. Vik sidokanterna mot mitten och vik även upp kanten som är mot dig mot mitten och rulla ifrån dig.

När du är klar med alla blad lägg alla dolma i en gryta och häll på vatten tills det täcker. Tillsätt buljongen. Lägg en mindre tallrik eller litet lock på dolman så att de inte försöker ”simma runt” i vattnet. Då öppnas och förstörs de. Höj värmen tills vattnet kokar, sedan drar du ner värmen låter koka på låg värme. Provsmaka efter 20-25 minuter. Om de känns klara, stäng av värmen och låt svalna. Lägg dem på ett fat och servera. Vill du, så är en sås på yoghurt och tomat gott till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".