Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Recept: Baklava

Publicerat fredag 18 december 2015 kl 11.26

I original ska baklava göras med bland annat pistaschnötter, men Selma Atac använder valnötter. Man kan frysa ner bakad baklava, innan man häller på sockerlagen. Ta ut den, tina, häll på sockerlag och kakan smakar nästan som nybakad. Till en ugnsform.

Du behöver:

  • 1 paket färdigkavlad filodeg
  • 200 g (eller mer om du vill) finhackade nötter, t ex pistasch, valnötter, mandel, finhackade eller malda
  • 5 dl rapsolja eller smält smör

Till sockerlag:

  • 5 dl strösocker
  • 2 ½ dl vatten
  • ¼ citron

Öppna upp filodegen på en torr och ren diskbänk. Ta bladen ett och ett och lägg i en smord ugnsform. Skrynkla ihop degbladet lite om det är större än pannan, så att det passar i exakt. Efter femte lagret degblad, strö malda nötter fint på degen så jämt som möjligt. Fortsätt att lägga på resten av degbladen i formen på samma sätt som i början. Skär i mindre bitar i önskad form och storlek.

Värm ugnen till 180°.

Hetta upp smöret eller oljan i en kastrull. Häll försiktigt på degen i formen och fördela så att fettet kommer över alla bitar. Låt det dra i 7-8 minuter. Grädda i 15-20 minuter eller tills ytan får fin färg. Ta ut formen och låt den svalna.

Rör ihop socker och vatten i en kastrull till sockerlagen och koka i 20 minuter på medelvärme. Pressa i 4-5 droppar citron och låt koka i 5 minuter till. Ta kastrullen från värmen och häll sockerlagen över den avsvalnade ugnsformen. Låt det dra.

Vill du, dekorera med kokosflingor och servera med glass eller grädde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".