Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stor brist på TBC-vaccin kan ge lång väntan

Publicerat lördag 19 december 2015 kl 11.00
"Förr kunde vi vara något mer frikostiga"
(1:29 min)

Är ditt barn inte i riskgruppen, men att du ändå vill få hen vaccinerad, får du räkna med att vänta länge.

Sedan ett år tillbaka är det stor brist på TBC-vaccin över hela landet och även internationellt. 

Yngre barn från länder där lungsjukdomen turberkulos är utbrett har störst risk att drabbas, och prioriteras därför först i en lista framtagen av världshälsoorganisationen WHO. 

Trycket har under året också blivit högre hos barnhälsovården i Kalmar län, i och med allt fler asylsökande familjer. Hos barn som inte är med i någon av riskgrupperna är chansen att smittas av TBC alltså mycket liten, enligt Maria Lingström, barnhälsovårdsöverläkare i Kalmar län. Därför ser prioriteringarna med vaccinet ut som det gör.

– Förr kunde vi vara något mer frikostiga för de som önskat det.

Samtidigt som man följer prioriteringslistan försöker man samordna vaccinationerna i länet så mycket som möjligt , med speciella mottagningar och tillfällen.

– Öppnar vi en ampull eller vaccinationsflaska ska den utnyttjas maximalt. Inget vaccin får gå till spillo, säger Maria Lingström.

Barn som ska till riskländerna för tbc prioriteras, barn som har familjemedlemmar eller anhöriga med sjukdomen, samt nyfödda barn vars familj kommer från ett riskland.

Man har nyligen gjort en beställning av det vaccin mot tbc som ska användas i Kalmar län under nästa år. Till barnen i riskgrupperna ska det garanterat räcka.

– Genom att följa den här prioriteringslistan får de barn som är prioriterade vaccinet. Ju yngre barnen är desto mer prioriterade är dem, säger Maria Lingström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".