Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Så mycket kostar ett ensamkommande flyktingbarn

Publicerat lördag 19 december 2015 kl 08.07
Socialnämnden i Kalmar: Vi räknar inte riktigt på det viset
(1:29 min)
Flyktingbarn
Flyktingbarn. Foto: Louisa Gouliamaki

Vad kostar ett ensamkommande flyktingbarn i Kalmar kommun per år? Det var en av lyssnarfrågorna kom under en paneldiskussion i P4 Kalmar i veckan.

Obs! Den här artikeln är publicerad i december 2015.

Hur mycket kostar ett ensamkommande flyktingbarn Kalmar kommun per år? Det var en fråga som kom in när P4 Kalmars eftermiddagsprogram anordnade en diskussionspanel med representanter från Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Migrationsverket – men den fick aldrig något svar.

Istället fick Roger Holmberg, ordförande i socialnämnden, svara på frågan i efterhand:

– Vi räknar inte riktigt på det viset utan vi får ett statsbidrag eller ett stöd ifrån staten på 1 900 kronor per barn och dygn.

Där är även kostnaderna för personalen på de interna HVB-hem där flyktingbarnen bor, inräknade. Att barnen bor på dessa HVB-boenden som kommunen driver av egen regi är en av de största orsakerna till att pengarna räcker, menar Roger Holmberg.

Under år 2014 gick statsbidragen jämnt ut och trots den stora ökningen av flyktingar i år har det även nu räckt till alla.

– Som vi ser det nu och nu är det ju snart slut, halva december har gått, så ser det ut som om vi kommer gå plus minus noll även för 2015. Så vi klarar oss med 1 900 per barn och dygn. Totalt räknar vi med att runt 50-55 miljoner, kommer det kosta för 2015.

Om man skulle göra en jämförelse mellan ett ensamkommande flyktingbarn och en tonåring som växt upp i en familj i Kalmar, gällande vad det kostar kommunen per år, är det tonåringen med familj som kostar mer.

– Jag är inte bekväm med att ekomomisera det på det här viset för det handlar om barn och människor men om man nu skulle göra en jämnförelse så gör vi stora vinster. Genom att inte ha varit yrkesverksamma, kan vi göra stora vinster på att de här ungdomarna kan komma in och göra nytta i det svenska samhället. Men det är inte därför vi gör det utan det handlar om solidaritet och möjlighet till asyl. Att människor som flyr undan från krig och förföljelse på olika sätt ska ha en möjlighet att få en fristad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".