Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Susanne undrar hur reglerna för fyrverkerier bevakas

Publicerat måndag 28 december 2015 kl 06.00
Ser hellre att kommunerna bjuder på ett fyrverkeri, än att det smäller lite här och var
(4:24 min)
Susanne Sjögren, ordförande Emmaboda Samhällsförening. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Susanne Sjögren, ordförande Emmaboda Samhällsförening. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Alla kommuner har lokala ordningsregler för hur man får använda smällare och fyrverkerier. I vissa kommuner får man till exempel inte börja smälla förrän klockan åtta på nyårsaftons kväll.

Frågan är hur många som vet om det? Det gäller de som bor eller befinner sig i Västervik, Torsås, Borgholm och Mörbylånga. Där är det bara tillåtet att fyra av raketer och bomber mellan kl 20.00 på kvällen och kl 01.00 på natten under helgaftnarna.

I Nybro får man skjuta raketer från kl 19.00, i Vimmerby från kl 18.00, i Högsby, Hultsfred, Oskarshamn, Mönsterås och Kalmar finns det ingen tid som anger när man får börja – bara när man måste sluta smälla smällare. I Emmaboda finns inga klockslag angivna alls.

– Det är väldigt viktigt att gå ut med information om när det är okej. Går vi ut på hemsida, informationstavlor, dagspress med information om när det får ske? undrar Susanne Sjögren som bor i Emmaboda.

Emmaboda samhällsförening har skrivit till kommunen för att väcka frågan, bland annat vill föreningen veta hur kommunen informerar om reglerna. Dessutom undrar de vilka konsekvenserna blir för den som bryter mot dem.

– Vad händer om jag uppsåtligen eller med oaktsamhet smäller när det inte är tillåtet? Vad blir det för konsekvenser för enskild?, säger Susanne Sjögren, som är ordförande i Emmaboda samhällsförening.

Förutom att kommunerna skriver att det bara är tillåtet att skjuta fyrverkerier vid vissa tider utan tillstånd från polisen, finns det de som dessutom har pekat ut vissa platser där det är helt förbjudet. I Mönsterås till exempel får man inte vara på skolgårdar, begravningsplatser eller uteplatser som tillhör förskolor och man måste befinna sig minst 250 meter från kommunens äldreboenden.

Samhällsföreningen i Emmaboda har bland annat ställt sina frågor till kommunen för att det finns många, både människor och djur, som mår dåligt av ljuden från fyrverkerier och smällare.

Enligt Svenska Kennelklubben finns det ungefär 240 000 skotträdda hundar i Sverige och varje år får 35 000 hundar lugnande medicin i samband med påsk, nyår och valborg, våra stora fyrverkerihelger. Och det är inte bara hundar som far illa påpekar Susanne Sjögren. Hon arbetar själv på ett äldreboende med dementa personer.

– Alla är inte helt klara och adekvata och när det smäller förstår man inte varför det smäller helt enkelt. Man kan bli orolig, säger Susanne Sjögren.

Hon tänker dessutom på människor som har flytt krig, krigsskadade och traumatiserade personer.

– Det kan vi räkna ut själva, vad de har varit med om. Det finns en anledning till varför de har flytt hit.

I sin skrivelse pekar föreningen också på risken för olyckor och bränder. De jämför med Norge, där lagstiftningen är hårdare än här. Där är raketer på pinne helt förbjudna och man får bara skjuta fyrverkerier från kl 18.00 på kvällen till kl 02.00 på nyårsnatten. Resultatet ska ha blivit 80 procent färre ögonskador och inte en enda brand orsakad av fyrverkerier.

Susanne Sjögren ser flera vinster med hårdare koll på att reglerna följs. Och hon tycker att kommunen skulle kunna bjuda på ett gemensamt fyrverkeri istället för att det ska smälla lite här och där längs gatorna.

– Jag tycker kommunen kan ta ett ansvar och bjuda på ett fint fyrverkeri.

Fotnot: Förra året beslutade Kommunstyrelsen i Mörbylånga om tillståndskrav hela året för att använda pyrotekniska produkter. Det skulle alltså krävas polistillstånd även på nyårsafton, men det beslutet upphävdes av domstol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".