Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Delar av Hornslandet i Västervik slipper särtaxa för vatten och avlopp

Publicerat onsdag 30 december 2015 kl 15.24
"Det är en stor seger"
(1:20 min)
Ruben Öberg, Västerviks miljö och energi och Hans Ellervik, Hornslandets samfällighetsförening. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Ruben Öberg, Västerviks miljö och energi och Hans Ellervik, Hornslandets samfällighetsförening. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Statens va-nämnd har beslutat att den kommunala särtaxan för de boende vid Hästhagssjön i Västervik ska upphävas. Det här innebär att drygt 40 fastighetsägare slipper den höga anslutningsavgiften på runt 300 000 kronor.

I stället behöver de bara betala normaltaxa på runt 150 000 kronor. Allt beroende på storlek på tomten. Nästan en halvering med andra ord. 

Flera hundra fastighetsägare på Hornslandet har sedan särtaxan kom på tal och sedan den beslutades av fullmäktige i Västervik i november 2011 protesterat mot särtaxan. 

Beslutet som togs av Statens va-nämnd i måndags handlar om etapp 1 som redan är färdigutbyggd, där ett 40-tal fastigheter berörs.

Hans Ellervik som är ordförande i Hornslandets samfällighetsförening och som varit ombud för fastighetsägarna i ärendet hos Statens va-nämnd säger att beslutet är glädjande.

– Jag har träffat flera av dem i dag. De är oerhört glada i dag. Det är en stor seger för deras del.

Om domen fastslås kan flera boende som redan betalat in särtaxan få tillbaka drygt halva summan. 

Ruben Öberg, affärsområdeschef Vatten, på Västervik Miljö & Energi konstaterar att VA-nämnden inte delar synen på särtaxan. Han säger också att man inte riktigt hunnit sätta sig in i vad beslutet innebär och om man kan överklaga.

– Vad säger det här beslutet egentligen? Det måste vi gå igenom med vårt juridiska ombud nu.

En försvårande omständighet kan vara att va-nämnden läggs ner vid årsskiftet. Framöver ska va-frågor istället avgöras i mark- och miljödomstolen och pågående ärenden skickas över dit. 

Statens va-nämnds beslut handlar bara om etapp 1 av utbyggnaden av va på Hornslandet. Det eftersom den delen redan är byggd och där man vet vad det kostat Västerviks miljö- och energi.

I maj avvisade va-nämnden det klagande i etapp 2 med 400 fastigheter eftersom den etappen fortfarande befann sig i ett projekteringsstadium.

Men Hans Ellervik tror att det här beslutet också kan påverka etapp 2 eftersom den nu är igång och byggs. 

– För läser man domslutet så märks det att man haft en framförhållning i sina uttalanden. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".