Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Recept: Syriska rätten kebeh

Publicerat onsdag 13 januari 2016 kl 07.30
"Livet är randigt" säger Fekra Houro som tipsar om rätten kebeh
(8:48 min)
Kebeh. Foto: Annica Triberg
Kebeh. Foto: Annica Triberg

Kebeh är en rätt som är mycket vanlig i Aleppo i Syrien och Fekra Houro lärde sig att laga den av sin mamma.

Till 8-10 personer.

Du behöver:

  • 1 kg bulgur
  • 1 gul lök, finhackad
  • svartpeppar, salt
  • lite chili
  • oja att fritera i

Till fyllningen:

  • 1 kg nötfärs
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2-3 vitlöksklyftor, finhackade
  • salt, peppar
  • olja att steka i

Lägg bulgur, finhackad lök och chili i en skål. Salta och peppra. Slå på kallt vatten så det täcker. Låt stå medan du förbereder resten.

Blanda nötfärsen med lök och vitlök. Stek i olja och smaka av med salt och peppar. Låt svalna.

Lägg bulgur och lök i en matberedare och mixa snabbt till en slät deg. Lägg en klick i handen, forma till en avlång, spetsig boll och tryck till så att du får en djup grop som du kan fylla med köttfärs. Nyp ihop och lägg på ett fat. Fortsätt på samma sätt.

Fritera dem gyllenbruna i olja, ca 5 minuter. Låt rinna av och servera tillsammans ed linssoppa. De är även goda att äta dagen efter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".