Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Recept: Köfte i tomatsås

Publicerat onsdag 20 januari 2016 kl 07.01
Mat och möten: Wafaa Ghannam från Palestina
(9:05 min)
Köfte i tomatsås. Foto: Annica Triberg
Köfte i tomatsås. Foto: Annica Triberg

”Arabisk mat tar lång tid”, säger Wafaa Ghannam från Palestina, ”men den blir så god!”. De små avlånga köttbullarna steker Wafaa i ugnen, för att sedan vända ner dem i en mustig tomatsås.

Till 6 personer.

Till köttbullarna:

  • 1 kg nötfärs
  • 2 små gula lökar, finhackade
  • 5 vitlöksklyftor, rivna
  • 1 knippe persilja, finhackad
  • 1 tsk 7 kryddor
  • ½ tsk malen kardemumma
  • ½ tsk malen svartpeppar
  • salt
  • 5-6 lagerblad
  • 3 msk olivolja

Till såsen:

  • 200 g champinjoner, tunt skivade
  • 2 paprikor, gul och grön, strimlade
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 5 vitlöksklyftor, rivna
  • 1 knippe persilja, finhackad
  • 2 burkar passerade tomater
  • ½ tsk malen svartpeppar
  • ½ tsk malen spiskummin
  • 1 msk curry (gärna stark madrascurry)
  • salt
  • olivolja att steka i

Till servering:

  • basmatiris
  • hela skållade och skalade mandlar
  • olja eller ghee (matfett på burk)

Värm ugnen till 250°.

Blanda alla ingredienser utom lagerblad och olja till köttbullarna. Provstek en liten klick om du vill kolla sältan.

Forma små avlånga fingertjocka köttbullar och lägg dem i en smord ugnsform. Använd inte en större form än att alla precis får plats. Strö över lagerbladen.

Ringla över oljan och slå på vatten så att det precis täcker köttbullarna.

Ställ in formen i ugnen. När vattnet börjar bubbla sänker du värmen till 200°. Låt stå i cirka 30 minuter, tills köttet är genomstekt och vattnet har kokat bort.

Gör under tiden såsen.

Fräs svampen och lägg den åt sidan. Gör samma sak med paprikorna.

Lägg löken i en gryta och fräs den mjuk i olja. Tillsätt kryddorna och fräs i ett par minuter, så får du ut smaken bättre.

Tillsätt vitlök, persilja och passerade tomater och låt puttra under lock i cirka 30 minuter. Smaka av med salt och vänd ner svamp och paprika. Koka vidare tills köttbullarna är klara.

Servera gärna med basmatiris som du blötlägger i god tid. låt rinna av och fräs det sedan lätt i olja eller matfett (Wafaa använder ghee). Slå på kokande vatten och koka enligt förpackningen.

Stek/fritera under tiden hela mandlar i olja tills de nästan pöser upp och blir vackert bruna. Lägg dem på riset och servera med köfte i tomatsås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".