Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nybro anställer coach för unga invandrarmän

Publicerat tisdag 12 januari 2016 kl 06.06
John Heyne "Många får vänta länge på information..."
(2:06 min)
Egzon Abazibra, John Heyne och Sami Mechergui Fryshuset. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Egzon Abazibra, John Heyne och Sami Mechergui Fryshuset. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Nybro kommun har startat en unik satsning för att coacha unga invandrarmän. Goda manliga förebilder som både kan svensk kultur och svenskt samhälle och invandrarmännens bakgrund ska anställas.

– Mitt jobb är att försöka hjälpa dem så att de inte hamnar i utanförskap, att försöka lära dem hur kulturen här i Sverige fungerar, berättar Sami Mechergui, som började sitt nya jobb för knappt en vecka sedan.

Det är Socialförvaltningen i Nybro som har sett tendenser som gör att man vill hjälpa unga män mellan 18 och 21 att komma in i det svenska samhället. Syftet är att motverka, kriminalitet, utanförskap och öka tryggheten och ge hopp.

Fryshuset, som just nu håller på att starta upp ett kontor i Nybro, har fått uppdraget och målet är att hitta åtminstone två goda förebilder. Och det tar tid, för det behövs både språkkunskaper, goda ledaregenskaper och personer som är nära målgruppen men som samtidigt har en stark fot i det svenska systemet.

– Jag förstår dem när de kommer hit, allt är stängt för dem. Första problemet är språket, säger Sami Mechergui.

Han kom själv till Sverige från Tunisien när han var 24 år, vilket är tio år sedan nu.

– Många får vänta ganska länge innan de får information. Man vet hur bussarna fungerar, hur det fungerar i stugområdet men sedan får man vänta två år innan man får SFI och samhällsinformation, säger John Heyne, som är verksamhetsledare på Fryshuset i Kalmar län.

Sami Mechergui, och förhoppningsvis någon mer, ska arbeta som indviduella coacher för unga män. Både med stöd i hur den svenska kulturen fungerar och med att nå drömmar om jobb och inkludering i det svenska samhället.

Fryshuset har flera kanaler i Nybro. De ska till exempel besöka fredagsbönen i moskén i Kungshall för att sprida information. Egzon Abazibra, som själv är 20 år och uppväxt i Nybro med invandrade föräldrar, har fått i uppdrag att sprida information på boenden för ensamkommande ungdomar. För att prata om hur samhället fungerar här, vilka normer och regler som gäller, om jämställdhet och demokrati.

– Få dem att förstå hur det är här i Sverige och försöka förklara för dem vad som är rätt och fel, säger Egzon Abazibra.

Just jämställdhet är ett ämne som har blivit extra aktuellt just nu. Egzon Abazibra var själv på plats vid Larmtorget i Kalmar på nyårsafton där grupper av unga män antastade unga kvinnor sexuellt.

- Jag såg vad killarna gjorde mot tjejerna, säger han till P4 Kalmar.

Egzon tror att killarna vet att de gick för långt. För när tjejerna sade ifrån, med både händer och fötter och verbalt, så slutade de.

- Jag tror problemet är att tjejerna i deras hemländer inte riktigt har samma frihet som tjejerna här i Sverige och killarna där brukar inte umgås med tjejer. Kanske de har svårt att träffa en tjej och prata med en tjej, säger Sami Mechergui.

Men borde de inte veta att det inte är okej att gå så långt som de här killarna gjorde?

- Jo, de borde veta det och det är vårt mål att lära dem och visa dem vägen, och hur det fungerar här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".