Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

54 politiker i Kalmar län har hoppat av fullmäktigeuppdrag

Uppdaterat onsdag 13 januari 2016 kl 10.37
Publicerat onsdag 13 januari 2016 kl 06.40
Reportage: Därför väljer så många att lämna
(4:03 min)
Avhoppade kommunpolitiker. Grafik: Nick Näslund/Sveriges Radio
Grafik: Nick Näslund/Sveriges Radio

54 av 554 ledamöter i kommunfullmäktige i länets kommuner har lämnat sina platser sedan valet 2014. I Vimmerby handlar det om var fjärde fullmäktigeledamot.

Hör vad politikerna själva tror är orsaken – klicka på ljudet i artikeln!

Att 13 av 49 ledamöter slutat är ett problem, enligt kommunfullmäktiges ordförande i Vimmerby, socialdemokraten Lennart Nygren. 

– Jag ser allvarligt på detta. För det är de som alla partier valt att ställa på sina listor, så det är inte bra för demokratin. 

Nio av de 13 som hoppat av sina fullmäktigeuppdrag kommer från den politiska majoriteten med moderater och socialdemokrater. Flera av avhopparna har angett tidsbrist, att man inte får ihop sina jobb och familjelivet med det politiska arbetet.

Moderaten Leif Carlsson och hans fru valde att hoppa av för ett år sedan. Leif har över 40 års erfarenhet i politiken varav 12 år i riksdagen. Han anser att hans erfarenhet inte togs till vara – plus att han inte gillade det sätt på vilket debatterna förs i fullmäktige. 

– Det är inte bra nu. Det är ett klimat som inte är bra, och det hänger samman i botten med personmotsättningar som tog sig i uttryck både i kommunstyrelsens arbete förut, men särskilt efter valet i diskussionerna. Och det där hänger kvar.

När P4 Kalmar pratat med flera av de som hoppat av nämns också det politiska klimatet i fullmäktige som tjafsigt med personmotsättningar och personliga påhopp.

Det ihop med en delvis splittrad opposition har lett till ett förgiftat debattklimat, säger Leif Carlsson som tror att det kommer bli allt svårare att hitta de som vill lägga sin tid på politik i Vimmerby.

– Det är svårt att locka seriösa människor till politiken när den har blivit på det här sättet med många avhopp och dålig stämning.

Marie C Nicolson som är moderat gruppledare i Vimmerby fullmäktige säger till P4 Kalmar att det varit ett tufft år för samtliga politiker i Vimmerby när en hårt ansträngd ekonomi har krävt kraftiga besparingar och beslut om skolnedläggningar. Det menar hon också har spelat in för en del av de avhopp som skett. 

– Det är oroväckande. Det är dels ett tecken på att många tycker att politiken varit jobbig det här året som gått, vilket det har varit. Och dels är det en utveckling där man ser att man inte tar sitt uppdrag på tillräckligt allvar. 

– Samtidigt förstår man att när det är tråkig stämning, tufft debattklimat, tufft i media och framförallt på sociala medier. Då är det kanske lätt att ägna sin tid åt något annat.

Politiker i Vimmerby, främst inom majoriteten har också fått ta emot hot. Och även om det inte är de som blivit utsatta för hot som valt att lämna, så förstår hon att det skapar olust när man ser det från sidan och att det kan vara avgörande för att ägna sin tid åt andra saker. 

Både Marie C Nicholson och Leif Carlsson pekar på att det ibland går fort för nya politiker att nå ganska höga positioner. Mycket på grund av att de är en brist på fritidspolitiker. Idealet hade varit att man går in som ersättare och sakta under flera år successivt komma in i politiken. 

De politiska partierna i Vimmerby har nu en inställning om att försöka ändra den stämning som funnits en tid i fullmäktige. 

– Vi har kommit en bit på väg, men det finns fortfarande kvar att arbeta med.

Kommunfullmäktigeavhopp i din kommun:

 • Borgholm 5 av 35 
 • Emmaboda 5 av 41
 • Hultsfred 4 av 45
 • Högsby 1 av 35
 • Kalmar 5 av 61
 • Mönsterås 2 av 49
 • Mörbylånga 5 av 49 
 • Nybro 6 av 49 
 • Oskarshamn 4 av 49
 • Torsås 1 av 35
 • Vimmerby 13 av 49
 • Västervik 3 av 57

Siffrorna baseras på Valmyndighetens statistik och handlar om ordinarie ledamöter. I vissa fall har även en ersättare som gått in på ordinarie plats hoppat av efter en tid och har räknats med i statistiken. 

Källa: Valmyndigheten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".