Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt kontor i Kalmar ska avlasta Migrationsverket i Högsby

Publicerat söndag 17 januari 2016 kl 11.58
Framförallt tänkt för den som bor i Torsås, Kalmar eller på Öland
(1:30 min)
Migrationsverkets kontor. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio
Migrationsverkets kontor i Högsby. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio

Köerna har varit långa vid Migrationsverkets kontor i Högsby. I veckan öppnade man därför en filial i Kalmar för att avlasta personalen och ge bättre service till asylsökande i södra delen av länet.

Som P4 Kalmar berättade om i november förra året så har situationen varit väldigt ansträngd för personalen på Migrationsverkets kontor i Högsby.

Köerna har varit långa och den nya filialen som finns på drygt 200 kvadratmeter i Länsstyrelsens lokaler i Kalmar är tänkt främst för boende i Torsås, Kalmar och på Öland.

Där slipper också de asylsökande köa utomhus eftersom kön finns i Länsstyrelsens entré.

– Vi har haft väldigt långa köer i Högsby så för att göra att köerna blir mindre där så har vi öppnat upp här just nu, säger Mattias Facchini som arbetar på det nya kontoret i Kalmar som teamledare.

Kalmarkontoret bemannas av personal från Högsby och till en början arbetar här två handläggare, två administratörer och en teamledare.

De som arbetar här drev Migrationsverkets tillfälliga kontor på Lundegårds camping på Öland förra sommaren, och de kommer även att arbeta med att fylla på de asylsökandes busskort och hjälpa till med resor och bankkort, bland annat.

– Vi har erfarenhet från Lundegård som vi tar med oss. Men vi har haft en del tekniska problem och det är ju en ny verksamhet som ska sitta här, säger Mattias Facchini.

– Det är svårt att förutse också hur mycket folk som kommer på besök och sedan så får vi anpassa vår verksamhet efter det helt enkelt, fortsätter han.

I nuläget har man öppet två dagar i veckan (måndagar och torsdagar) och omkring ett 40-tal besökare kom den första dagen. Men teamledaren Mattias Facchini tror att betydligt fler än så kommer att hitta dit – även om de som arbetar på kontoret i Kalmar säger att trycket minskat något sedan gränskontroller infördes i Sverige.

En som kommit till Kalmar är Manal Ahmad från Syrien som bor på ett asylboende i Borgholm. Hon har kommit för att få hjälp med sitt busskort och säger att köerna varit långa i Högsby:

– Första gången jag var i Högsby så var det väldigt mycket folk där, säger hon.

Att öppna filial i Kalmar är inte den enda åtgärden Migrationsverket gjort för att avlasta Högsby. Det finns planer på att öppna ett mindre servicekontor i Hultsfred för att ytterligare sprida arbetsbördan som länets drygt 8 000 asylsökande skapar.

Sedan december anvisas också alla asylsökande vid de större boendena i Emmaboda och Nybro till Migrationsverkets kontor i Alvesta och Växjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".