Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

500 personer bygger nya Linnéuniversitetet

Publicerat tisdag 19 januari 2016 kl 16.42
Kontraktet värt en miljard
(1:20 min)
Nya Linnéuniversitetet. Foto: Skanska
Foto: Skanska

Skanska utvecklar och bygger nya lokaler till Linnéuniversitetet i Kalmar för totalt 1,5 miljarder kronor. Totalt kommer bygget att sysselsätta 500 personer fram till 2020 när bygget ska stå klart.

Statsminister Stefan Löfven (S) kommer ta första spadtaget när nya Linnéuniversitetet börjar byggas vid gästhamnen i Kalmar den 27 januari. Arbetet ska vara färdigt till sommaren 2019 för den västra delen och till sommaren 2020 för de helt nyproducerade husen på den östra delen av universitetsområdet.

Projektet väntas sysselsätta totalt närmare 500 personer under hela den byggperioden.

– Vi kommer hämta resurser både lokalt, nationellt och internationellt. Exakt hur många arbeten lokalt det handlar om kan vi inte svara på idag men kärnan i organisationen utgår från det lokala, säger Ola Lövgren som är direktör på Skanska med ansvar för projektet.

Skanska har tecknat ett tioårigt hyresavtal med LNU för ett byggentreprenadkontrakt värt 1 miljard kronor.
Dessutom ingår om- och tillbyggnad av ytterligare lokaler på universitetsområdet med ett ordervärde på cirka 500 miljoner kronor.

Tre nya huskroppar med en yta på totalt 43 000 kvadratmeter, inklusive garage, byggs på den östra delen av universitetsområdet. Garaget på 10000 kvadratmeter kommer byggas under havsnivån och göras tillgängligt för allmänheten. I en av de tre byggnaderna ska universitetsbiblioteket ligga medan det i övriga två byggnader finns lärosalar, laboratoriesalar och kontor. En av byggnaderna kommer att vara nio våningar hög.

Om- och tillbyggnad kommer också göras på tre hus, upp till sex våningar höga och med en total yta på 22000 kvadratmeter. De ligger i västra delen av universitetsområdet och där ska finnas lärosalar, aulor och kontor.

Enligt projektdirektör Ola Lövgren kommer bygget visa hänsyn till och inte påverka verksamheterna i närheten som hamnen, gästhamnen och Byteatern. Själv siluetten av bygget kommer börja synas och växa fram först till hösten eftersom markarbeten utförs nu till våren.

Håkan Isfalk som är regionchef på Skanska lyfter också fram miljön i de nya lokalerna som särskilt viktigt:

– I framför allt den östra delen där måste vi säkerställa att det här blir lokaler med bra arbetsmiljö, bra ljusinsläpp, bra driftekonomi och att vi tar hand om dagvatten. Den typen av frågor och den typen av saker som främjar ett hållbart leverne, säger Håkan Isfalk.

Det kommer att finnas ett projektkontor med ungefär 45 tjänstemän på plats vid bygget och man kommer också att ta emot föranmälda besök för att kunna följa arbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".