Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Socialtjänsten gynnar svart bostadsmarknad

Publicerat onsdag 20 januari 2016 kl 14.34
Experten efterlyser ett bättre samarbete med hyresvärdarna
(6:24 min)
Lägenhetshus. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Bristen på kontroll över bostadsmarknaden gör att socialtjänsten i Nybro riskerar att gynna oseriösa hyresvärdar som bland annat utnyttjar nyanlända personer.

Hör mer om dilemmat! Lyssna på Erika Norbergs reportage.

Om socialtjänsten betalar ut bistånd för att de ska få tak över huvudet kan pengarna hamna i fickorna på oseriösa personer.

– Indirekt blir det så, men priset om man kommer till rätta med det är att många hamnar utanför skyddsnätet, säger Micael Nilsson som är expert på sociala frågor vid Boverket.

Den svarta hyresmarknaden har blivit ett dilemma för många inblandade i den här kedjan. I de fall där det statliga etableringsstödet inte räcker tvingas nyanlända personer söka socialbidrag hos kommunen till en hyra som kanske är svart – och får de inte bidraget riskerar de att hamna på gatan.

Man måste också ha en egen adress för att komma igång med etableringsstöd och skola bland annat. Och istället för att sitta och vänta på Migrationsverkets boenden och vänta på anvisade platser väljer många att flytta på egen hand.

Och Micael Nilsson är inte förvånad att problemet med en svart bostadsmarknad som utnyttjar nyanlända har växt fram i Nybro.

– Många vill inget hellre än att komma igång med sitt nya liv i Sverige och det leder till att man köper en brevlåda/en adress, och bor hemma hos någon medan man letar efter en egen lösning, berättar han.

Micael Nilsson har lett en utredning som Boverket gjort på uppdrag av regeringen om boendesituationen för asylsökande och nyanlända i eget boende. Slutrapporten redovisades i slutet av 2015 och den visar bland annat att staten måste se till att det byggs nya bostäder de kommande åren.

Men vad kan en kommun som Nybro göra under tiden för att hjälpa nyanlända och minska den svarta marknaden?

– Det måste ju till ett bättre samarbete mellan socialtjänsten och hyresvärdarna så att man kan kontrollera att det är riktiga hyreskontrakt som hyrs ut, säger Micael Nilsson.

Ett annat förslag är att kommunens bostadsbolag ser över sitt kösystem och funderar på om man kan få loss lägenheter som fördelas till vissa särskilt utsatta grupper, som till exempel nyanlända personer och familjer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".