Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kalmar privatiserar personlig assistans

Publicerat tisdag 5 april 2016 kl 13.20
Lyssna på diskussionen mellan Roger Holmberg (S) och personliga assistenten Annelie Cramer
(9:20 min)
Stadshuset i Kalmar. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Kalmar kommuns assistansverksamhet ska bli privat. Det beslutet togs under tisdagens kommunstyrelsemöte. "Det är på grund av besparingskrav" säger Roger Holmberg (S).

130 stycken personliga assistenter finns just nu anställda hos Kalmar kommun. Den siffran kommer snart vara betydligt mindre.

Kommunens allra högsta politiker röstade under tisdagens kommunstyrelsemöte igenom förslaget om att kommunens assistansverksamhet ska tas över av ett privat företag. Senare ska även beslut tas i kommunfullmäktige.

– Vi tar det här beslutet på grund av de besparingskrav som vi har satt upp, säger Roger Holmberg (S), socialnämndens ordförande i Kalmar. 

– Just nu lägger vi 7 miljoner kronor mer per år än vad de privata aktörerna gör. Vi befarar att den här summan kommer stiga.

Många av de assistenter som jobbar inom kommunen är oroliga över vad som komma skall och hur deras framtid kommer se ut.

Alla som ska gå över till det nya företaget har rätt till 15 månaders tjänstledigt för att testa på sin nya arbetsgivare. Om personen inte trivs har den rätt till att fortsätta jobba inom kommunen. 

– Vi kan garantera att alla som inte vill jobba i det nya företaget kommer att få en ny tjänst i kommunen. Det kommer att finnas tjänster inom äldreomsorg och barnomsorg, säger Roger Holmberg. 

De privata aktörerna inom personlig assistans har under senare år blivit alltmer populära. 20 av landets 290 kommuner är privatiserade inom personlig assistans. Vilket även Kalmar kommun snart förväntas bli.

– Vi siktar på att kunna komma igång med det här någon gång under hösten, säger Holmberg. 

Nu är det upp till Kalmar kommunfullmäktige att skaffa underlag och förslag på vilka företag som är aktuella för att ta över verksamheten. 

Fakta: Detta ska gälla för medarbetarna

Alla medarbetare som väljer att gå över till entreprenör i samband med verksamhetsövergång ska erbjudas en möjlighet att ta tjänstledigt i 15 månader.

Medarbetaren ska meddela återgång till Kalmar kommun tolv månader efter övergången.

Medarbetaren kan återgå till Kalmar kommun tre månader efter tillsägelse om detta.

Medarbetare som ej vill gå över till entreprenör har rätt att vara kvar som anställd i Kalmar kommun.

Källa: Beslutet i kommunstyrelsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".