Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenska kyrkan kritisk till ny asyllag

Publicerat onsdag 6 april 2016 kl 06.01
"Det är kyrkans uppgift att försvara de grundläggande värderingarna"
(1:28 min)
Fredrik Modeus och gränskontroll.
Växjö stifts biskop Fredrik Modéus vill vara tydlig med var kyrkan står. Foto: Svenska kyrkan och Johan Nilsson/TT

Asylsökande står högt på agendan och nu tar Svenska kyrkan ställning i debatten. Växjö stifts biskop Fredrik Modéus kallar det nya lagförslaget för "obarmhärtigt".

– Jag ser ingen annan väg än att vara tydlig med vad kyrkan står för och där ingår den öppna famnen för människor som kommer hit. Därför har kyrkan kritiserat förslagen som nu ligger. De är obarmhärtiga, säger Fredrik Modéus.

Svenska kyrkan är en av flera organisationer som har yttrat sig om lagförslaget som begränsar asylrätten. Det handlar om att Sverige ska ge tidsbegränsade uppehållstillstånd, ha hårdare regler för anhöriginvandring och skärpta försörjningskrav för dem som söker skydd i landet.

I sitt yttrande undrar Svenska kyrkan bland annat om regeringens bedömning att asylsituationen utgör ett allvarligt hot mot allmän ordning och inre säkerhet i landet verkligen stämmer. Kyrkan menar också att om förslaget går igenom kommer de allra mest utsatta i samhället bli ännu mer utsatta.

Men kyrkans yttrande och inlägg i samhällsdebatten har fått kritik från flera håll, även internt. Kritikerna tycker att Svenska kyrkans asylarbete ska ha fokus på att skydda kristna och ge dem möjlighet att utöva sin tro i trygghet. En öppen famn för alla ger asylsökande med andra religioner stöd av den kristna svenska kyrkan. Och detta är inte rätt, menar kritikerna.

Men för Fredrik Modéus handlar yttrandet om lagförslaget om mer än religion och vilken kyrka en tillhör.

– Det är kyrkans uppgift att försvara de mycket grundläggande värderingarna som har präglat vår kultur länge och som inte är självklara längre, säger han.

Läs mer om lagförslaget. UNHCR har tidigare kritiserat lagförslaget.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".