Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#srgranskar

Kommunen ville slippa ordna brandskydd – tog hjälp av advokat

Publicerat tisdag 19 april 2016 kl 15.57
Räddningstjänsten påtalade en rad brister på HVB-hem
(1:57 min)
Kommunhuset i Emmaboda. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Kommunhuset i Emmaboda. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

När räddningstjänsten påtalade brister i brandskyddet på kommunens HVB-hem i Emmaboda, valde de att överklaga med hjälp av en advokat istället för att åtgärda problemen.

I Emmaboda driver kommunen HVB-hem i ett par vanliga flerfamiljshus. För över ett år sedan bedömde räddningstjänsten att brandskyddet på boendena hade en rad brister, men istället för att åtgärda problemen valde kommunen att överklaga beslutet och anlita en advokat.

Brandlarm saknades i rummen – vilket är mycket allvarligt, menar räddningschef Finn Jensen:

– Har man ett brandlarm så vaknar man. Har man inget brandlarm så vaknar man inte och så ligger man där och så är det färdigt.

När räddningstjänsten gjorde sina första besök på de båda HVB-hemmen i början av 2015 stod det klart att båda byggnaderna hade ett antal brister och att de ur brandskyddssynpunkt inte lämpade sig som HVB-hem.

De allvarligaste bristerna menar Finn Jensen bestod i att det saknades brandlarm i sovrummen och att rummen inte var egna brandceller. Dörrarna skulle inte kunna hålla en brand ute om det började brinna.

Det finns ett trådlöst utrymningslarm i byggnaderna som är kopplade till personalutrymmet, men räddningstjänsten tyckte inte att det var tillräckligt.

– Skulle det brinna utanför i hallen så kommer röken tränga in i rummen ganska snabbt och man kan inte ta sig ut någonstans för det finns ingen annan utrymningsväg. Då är man ju fast där inne, säger han.

Men tekniska kontoret menade att en äldre lagstiftning skulle gälla byggnaderna och det skulle innebära att man borde slippa att göra åtgärderna. Eftersom åtgärderna som räddningstjänsten krävde skulle bli dyra överklagade man beslutet. Kommunen anlitade en advokatbyrå för att driva processen mot räddningstjänsten som sammanlagt fakturerade kommunen drygt 163 000 för sina tjänster.

Och kommunen fick rätt – tack vare en detalj i räddningstjänstens föreläggande. Räddningstjänsten hade nämligen adresserat föreläggandet till hyresgästen Emmaboda kommun istället för till fastighetsägaren – som i det ena fallet var Emmaboda kommuns eget bostadsbolag. Det trots att det i lagen om skydd mot olyckor står att både fastighetsägare och den som nyttjar fastigheten har skyldighet att vidta åtgärder för att förebygga brand.

Räddningstjänsten gjorde nyligen om tillsynen och till stor del kvarstår felen. Det kan därför bli aktuellt med ett nytt föreläggande nu till fastighetsägaren.

Under det år som gått av överklaganden och rättsprocesser har ungdomarna som bor på HVB-hemmen alltså haft ett, enligt räddningstjänsten, undermåligt brandskydd.

Erling Karlsson är chef för tekniska kontoret i Emmaboda och han menar att det var viktigt att överklaga för att veta vilken lagstiftning som skulle gälla. Därför var det värt både att vänta på och att anlita en advokat för. Han beklagar att det nu blev frågan om adressen och inte vilken lag som skulle gälla som avgjorde frågan. Samtidigt erkänner han att det handlade om pengar för kommunen.

– Vi är ju satta att förvalta kommunala skattepengar och de ska vi ju hushålla med. Vi har ju alltid olika parter hur vi ska tolka vår svenska lagstiftning, säger Erling Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".