Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ekoodling alternativ för öländska löken

Publicerat fredag 22 april 2016 kl 06.02
Rensar för hand och med traktor
(1:24 min)
Axel Andersson.
Axel Andersson. Foto: David Baujard/Sveriges Radio

Lökodlingen på Öland kan vara hotad sedan bekämpningsmedlet Stomp förbjudits. Men ett alternativ kan vara ekologisk odling.

En stor del av all lök i Sverige odlas på Öland. Men nu oroas lantbrukarna där eftersom de inte har möjlighet att använda samma kemiska växtskyddsmedel som konkurrenterna i andra EU-länder.

Den tidigare dispensen för att använda ogräsmedlet Stomp är borta efter Kemikalieinspektionens beslut. De hävdar bland annat att det kan vara skadligt för vattenorganismer.

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, vill i sin tur rädda lökodlingen och kommer att överklaga beslutet till mark- och miljödomstolen.

Ekologisk lökodling kan vara ett alternativ till bekämpningsmedel och innebär en hel del handrensning av ogräset istället. Men det går att få lönsamhet på den, säger lantbrukaren Axel Andersson, som odlar ekologisk lök i Spjutterum på mellersta Öland:

– Vi har vuxit med marknaden. När vi började var det svårt att sälja löken. Men allt eftersom har det blivit lättare och lättare. I år så hoppas vi på att eko-boomen som är nu ska göra det ännu lättare, säger Axel Andersson.

– Men jag tror inte att alla konsumenter i hela Sverige är berädda att betala det merpris som det blir med en ekologisk odling. Då köper man lätt import-lök istället, fortsätter han.

Axel Andersson driver den ekologiska lökodlingen tillsammans med sin far Daniel Andersson, på deras gård i Spjutterum. Med Axel inräknad så har familjen haft gården i åtta generationer och där har familjen bedrivit ett ekologiskt lantbruk i mer än 20 år nu. Ekologisk lökodling har de drivit på gården sedan sex år tillbaka.

Istället för ogräsbekämpningssmedel så är det ett tidkrävande arbete med kombinerad ogräsrensing för hand och med traktor som gäller på lökodlingen om sex hektar. Där har årets lökar planterats för bara några dagar sedan, varav ungefär hälten är gul och andra hälften röd lök samt en mindre del scharlottenlök. Om somrarna så behöver gården också anställa extra hjälp med rensningen för att hinna med allt.

Därför kan Axel Andersson också förstå att inte alla odlar lök ekologiskt ännu:

– Förändringen kan inte ske på en natt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".