Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

KemI: det finns alternativ till Stomp

Publicerat tisdag 26 april 2016 kl 16.49
Blir upp till domstolen att besluta i frågan
(1:29 min)
Lök.
Foto: David Baujard/Sveriges Radio

Efter KemI:s beslut att stoppa använding av bekämpningsmedlet Stomp, menar lantbrukare på Öland att odlingen av lök och bönor är hotad. Men KemI hävdar att andra bekämpningsmedel kan användas istället.

En stor del av all lök och bönor samt många andra grödor i Sverige odlas på Öland. Men utan bekämpningsmedlet Stomp kan odlingen i stort sett försvinna, för några alternativ finns inte i dag. Det hävdar många lantbrukare där och protester har även väckts från politiskt håll.

Kemikalieinspektionen, KemI, hävdar att bekämpningsmedlet Stomp är miljöfarligt och myndigheten vill nu se en långsiktig lösning istället för den dispens som LRF, Lantbrukarnas riksförbund, hittills fått fem gånger sedan medlet förbjöds år 2009.

Myndigheten menar att en dispens inte är tänkt som ett långsiktigt sätt att använda ett bekämpningsmedel som inte är godkänt. I övriga EU finns däremot fortsatt undantag att använda Stomp, trots att medlet alltså egentligen är förbjudet. Nu hävdar KemI att det ändå finns andra alternativ än Stomp för lantbrukarna.

– Vi har tittat på de medel som finns godkända på marknaden och där visar det sig att LRF inte har tittat på alla möjligheter att använda dem innan ansökan kommit in, säger Agneta Westerberg som är avdelningschef på KemI för tillstånd av bekämpningsmedel.

Hon menar vidare att det finns godkända bekämpningsmedel som används mot delar av ogräsen men vid odling av andra grödor än de aktuella. KemI menar också att LRF inte prövat möjligheten att använda dem. Myndigheten hävdar också att det tidigare inte funnits någon annan lösning än att ge dispens.

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, har överklagat Kemikalieinspektionens förbud som kom för några veckor sedan till mark- och miljödomstolen. Det är oklart hur lång tid det tar att få ett beslut från domstolen. Men för årets skörd är läget akut eftersom beskedet om förbud kom så sent som för några veckor sedan, menar organisationen.

– Det enda alternativet som finns nu är manuell rensing för hand och med maskin. Det finns inget bekämpningsmedel som kan plocka bort ogräsen, säger Per Petersson som är lantbrukare på norra Öland och ledamot i styrelsen för LRF sydost.

Per Petersson på LRF sydost tror att odlingen utan dispens för att använda bekämpningsmedel skulle bli så dyr så att den blir tvungen att flytta utomlands.

– I Sverige har vi inte fått något tillstånd. I Europa har man fått 15, 16 upp till 22 preparat tillåtna i något land, säger han.

Han tror också att en anledning till detta kan vara att firmorna som tillverkar preparaten tycker att det är för dyrt att registera nya preparat på en så lite marknad som Sverige.

– Eftersom Stomp har funnits tillgängligt har inte företagen haft någon anledning, säger Per Petersson.

Det verksamma ämnet pendimetalin som finns i Stomp kan enligt KemI medföra risker för vattenlevande organismer som fisk och alger. Organismerna kan dö och det finns även en risk att djur högre upp i näringkedjan som fåglar och däggdjur förgiftas.

Redan för fem år sedan sade Kemikalieinspektionen nej till LRF:s ansökan om att få använda de miljöfarliga bekämpningsmedlen Stomp och Totril, som används till lökodling. Men då sade sedan mark- och miljödomstolen ja till LRF:s överklagan.

Nästa år kommer också det verksamma ämnet i Stomp att utvärderas på EU-nivå. Det kan leda till ett förbud i hela EU och inga undantag kan i så fall ges.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".