Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rekordmånga sökte utbildning till sjuksköterska

Publicerat onsdag 4 maj 2016 kl 06.00
Bra arbetsmarknad ett av skälen
(1:25 min)
Bild på sjuksköterskestudenter på Nova i Oskarshamn.
Ida Rönningen, Kajsa Söderlund, Eva Lindberg Peterson verksamhetsledare, Tammi Lundh, Jessica Fransson och Johan Eriksson, sjuksköterskestudenter på Nova i Oskarshamn. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Rekordmånga har sökt sig till sjuksköterskeutbildningen på Nova i Oskarshamn. 56 har sökt i första hand dit, men det finns bara 12 platser.

Eva Lindberg Petersson som är verksamhetsledare utbildningarna på Nova i Oskarshamn säger att det är roligt med rekord även om det varit stabilt och bra söktryck genom åren. 

– Det är ett bevis på att utbildningen fungerar. Den har ett bra rykte kanske, och så klart att arbetsmarknaden är bra för den som vill bli sjuksköterska. 

Eftersom man från och med i höst har 12 platser, så innebär söktrycket att det går 4,66 sökande på varje plats.

Det är betydligt mer än till Västervik där lika många, 56 stycken sökt till sjuksköterskeutbildningen i första hand. Där har man 25 platser från och med i höst, så det innebär att det blir svårare att komma in på utbildningen i Oskarshamn än i Västervik. 

Varför så många valt Oskarshamn i första hand vet man inte. Det kan bero på att många trott att det är lättare att komma in där eftersom det är en liten utbildning sett till antalet platser. Men så är det alltså inte. 

Jessica Fransson går första terminen på sjuksköterskeprogrammet. Hon sadlar om efter 15 år som administratörskonsult på OKG. Hon tror att nedläggningen av reaktorerna där kan ha fått fler att söka vidareutbildning. 

De P4 Kalmar träffar nämner också jobbsituationen:

– Man har ju goda utsikter att få jobb efter utbildningen. Det lockade mig, det var en av anledningarna till att jag valde att utbilda mig till sjuksköterska, det och att jag vill jobba med människor, säger Jessica Fransson. 

Flera av de studenter som i dag går i Oskarshamn kommer från andra delar av Sverige.

Ida Rönningen från Värmland visste inte ens var Oskarshamn låg när hon kom in på utbildningen, men har trivts bra. Hon tycker också att en utbildning i mindre grupp kan ge bättre utbildning. 

– Jag tycker det blir en bättre kvalitet. Det blir mer fokus på vad du läser.

Hon nämner det faktum att man har KTC (kliniskt träningscentrum) på sjukhuset och lärare på plats kan få mer hjälp som individ eftersom man är så få i gruppen.

– Du lär dig mer tycker jag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".