Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lokal film ska få ner droganvändandet

Publicerat måndag 9 maj 2016 kl 06.06
Polisen: "Man har en mer tillåtande syn"
(1:24 min)
Kjell Lindberg och Lotta Peterson.
Kjell Lindberg och Lotta Peterson. Foto: Annelie Frank/Sveriges Radio

Byte av kompisar, irritation och en sötaktig lukt kan vara tecken på att ungdomar har börjat använda narkotika. Nu gör polisen och Kalmar kommun en film för att informera om narkotikans baksidor.

Kommunpolis Lotta Petersson och Kjell Lindberg, samordnare för det drogförebyggande arbetet i Kalmar kommun, är bekymrade över vad en undersökning av ungdomars alkohol-, narkotika- och tobaksvanor i Kalmar län förra året visar.

– Vi märker när vi är ute och jobbar med ungdomar att de har en mer tillåtande syn på det här med att "röka på". Man tar för lättvindigt på det här, säger Lotta Petersson.

Hon nämner att det kan bli problem med både körkortstillstånd och anställningar för den som är dömd för narkotikabrott.

Undersökningen visar bland annat att det är en markant ökning av användandet av narkotika mellan årskurs 9 och tvåan på gymnasiet.

– Det händer något där, säger Kjell Lindberg.

Ökningen syns i hela Kalmar län utom i Högsby kommun. Dubbelt så många ungdomar har använt narkotika det senaste året bland dem som går i tvåan på gymnasiet jämfört med dem som går i nian.

2013 var det något färre gymnasieungdomar som hade använt narkotika, samtidigt som de då drack lite mer alkohol.

I flera av länets kommuner har bara någon enstaka använt narkotika det senaste året när de går i nian. När ungdomarna sedan kommer upp till tvåan i gymnasiet har ungefär 10 procent av länets ungdomar använt narkotika under de senaste tolv månaderna.

I Torsås kommun har mer var än femte gymnasieelev använt narkotika de senaste tolv månaderna.

Nu håller kommunen och polisen på att göra en informationsfilm om narkotika. Syftet med filmen är bland annat att berätta baksidorna med droger och ge föräldrar tips på hur ett drogmissbruk kan upptäckas.

– Man kanske byter kompisar, man blir lite lättirriterad, man har saker på sitt rum som normalt inte brukar vara där, var lite vaksam på söta dofter, säger Lotta Petersson.

Den som redan har ett drogmissbruk kan få hjälp på skolan eller hos kommunen.

– Och så är det viktigt att man pratar om sådana här saker hemma med sina barn, säger Kjell Lindberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".