Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 Kalmar avslöjar

Landshövdingen struntade i regler för kontokort

Publicerat tisdag 10 maj 2016 kl 06.02
Lyssna: Så förklarar sig landshövdingen
(1:50 min)
Stefan Carlsson och kontokort.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio och Eurocard (pressbild)

Kalmar läns landshövding Stefan Carlsson har regelbundet lånat pengar av skattebetalarna till privata utgifter. 

Du kan kommentera inne i artikeln

Förra året använde han sitt tjänstekort till taxiresor, restaurangbesök och alkohol vid minst 25 tillfällen – trots att det är emot reglerna.

Stefan Carlsson har en förklaring till varför han använder sitt tjänstekort till privata kostnader när han är på jobbresor.

– När jag bor på hotell i Stockholm blir det alltid lite kringkostnader av olika slag, säger han.

– Om jag äter en egen lunch eller tar något ur minibaren så kommer det på samma kvitto. Och då har jag betalat det med mitt Eurocard.

Enligt reglerna får landshövdingen och andra som är direkt underställda regeringen använda sitt tjänstekort till privata kostnader i undantagsfall, till exempel om en hotellnota inte går att dela upp. 

I Stefan Carlssons fall rör det sig dock om minst 25 tillfällen förra året. Det handlar om några hotellnotor, men framförallt är det privata taxiresor. Under 2015 lånade han över 14 000 kronor via tjänstekortet. Pengarna har sedan dragits av på hans lön efteråt.

I samband med P4 Kalmars granskning har Stefan Carlsson bestämt sig för att sluta använda tjänstekortet på det här sättet.

– Om det kan betraktas som att man lånar pengar så slutar jag med det. Nu är det slut med det. Nu gör jag som man ska, säger han.

Stefan Carlsson har också svårt att hålla reda på kvitton från sina olika uppdrag för länsstyrelsen.

Förra året slarvade han bort åtta kvitton, bland annat från taxiresor och restaurangbesök. Det gör att det inte går att kontrollera vart taxiresorna har gått eller med vilka han har ätit lunch.

Kunde du vara noggrannare?

– Nej. Jag kommer aldrig i mitt liv att lägga extremt mycket mera tid på att se till att vara noggrannare för att se till att några fel per år inte uppstår. Det skulle ta alldeles för mycket tid. Jag har viktigare saker att ägna mig åt.

Fakta: Vad gör en landshövding?

År 1634 instiftades landshövdingeämbetet i Sverige. Landshövding är en förtroendepost för personer som gjort särskilda insatser för det offentliga livet – ofta politiker.

Landshövdingen är chef för länsstyrelsen med 220 anställda, ordförande i dess styrelse, insynsrådet, och regeringsmaktens främste ställföreträdare i länet.

I Kalmar län är landshövdingen bosatt i en lägenhet som ligger i direkt anslutning till residenset. I tjänsten har han tillgång till en privatchaufför som kör honom till hans olika uppdrag.

Representation är en del av landshövdingens arbetsuppgifter som innebär att han deltar i olika festligheter och även bjuder in till residenset. Där finns en anställd husfru som bakar och lagar mat till gästerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".