Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Utredare vill ha färre landshövdingar

Publicerat fredag 13 maj 2016 kl 06.02
Mats Svegfors: "Landshövdingarna har en mindre och mindre roll"
(0:45 min)
Mats Svegfors.
Mats Svegfors. Foto: Janerik Henriksson/TT

Större områden och färre landshövdingar. Det tror Mats Svegfors, som var med och gjorde utredningen om Sveriges regioner, är framtiden.

– Landshövdingen har en mindre och mindre roll och det hänger framförallt samman med att nästan all statlig verksamhet som landshövdingarna egentligen ska samordna har flyttat ut de relativt små länen vi har i dag, säger Mats Svegfors som själv har varit landshövding.

Han var med och gjorde utredningen om en eventuell ny regionindelning av Sverige. Utredningen blev offentlig för några månader sedan och där föreslås att Sverige delas in i 6-9 regioner i stället för som nu i 21 län.

– Skulle det bli så skulle landshövdingar kunna få en väldigt viktig funktion genom att mycket central makt skulle flyttas ned till regional nivå, säger Mats Svegfors.

En enkät som P4 Kalmar har gjort visar att få vet vad en landshövding gör. De flesta landshövdingar har också flera sidouppdrag som de får utföra på arbetstid.

Kalmar läns landshövding Stefan Carlsson har till exempel tre bolagsuppdrag, sitter i styrelsen för E-hälsomyndigheten och leder en statlig utredning om larmtjänsten 112.

De här sakerna behöver dock inte innebära att landshövdingarna inte fyller sin arbetstid med sysslor som knutna till arbetet som landshövding.

– Jag upplever inte att landshövdingar har fått mindre att göra, men det blir mindre av de tunga administrativa uppgifterna och mer av ceremonier och mottagningar, säger Mats Svegfors.

En sådan utveckling urholkar också landshövdingens representation.

– På sikt kan vi inte ha kvar landshövdingar för att de ska ordna mottagningar på residensen. Förr eller senare kommer folk att reagera, säger Mats Svegfors.

Han tror dock att någon form av myndighetsutövning kommer att vara kvar på länsnivå även om den föreslagna regionindelningen blir av, men att den myndighetsutövningen inte behöver styras av en landshövding som det är nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".