Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Däckexplosion bakom skogsbrand vid E22:an

Uppdaterat fredag 13 maj 2016 kl 20.18
Publicerat fredag 13 maj 2016 kl 13.57
Joakim Jansson, räddningschef i Västervik sammanfattar dagens brand vid E22:an
(2:50 min)
Helikopter hämtar vatten.
1 av 3
En helikopter hämtar vatten för att släppa på branden i Almvik. Foto: Åke Klasson/Lyssnarbild
Helikopter vattenbombar skogsbrand.
2 av 3
En helikopter vattenbombar branden i Almvik. Foto: Åke Klasson/Lyssnarbild.
Brandbil och polismotorcykel.
3 av 3
Polis och räddningstjänst på plats vid branden i Almvik. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Det brinner i skogen över ett område om 30 hektar vid E22:an mellan Gamleby och Almvik och under släckningsarbetet påverkas trafiken. Röken sprider sig över ett stort område långt från brandplatsen. 

Larmet om branden vid E22:an kom vid lunchtid. Enligt polisen var det en lastbil som drabbades av en däckexplosion som var orsaken till branden som sedan spred sig snabbt i den torra terrängen. 

Den södergående körbanan fick stängas av och trafiken släpptes sedan på växelvis.

Räddningstjänsten kallade på eftermiddagen in flyg för att få hjälp att få bukt med branden. Två privata helikoptrar vattenbombade området under eftermiddagen och även Försvarsmakten och hemvärnet kallades in. Även Kustbevakningens flyg har cirkulerat över området för att ge räddningstjänsten en bra bild. 

– Det är ungefär 500 gånger 600 meter som brinner just nu, vi har ungefär 40 brandmän på plats och vi har två helikoptrar just nu som vattenbombar, sa Joakim Jansson, räddningschef i Västervik, vid halv fyra-tiden.

Vid halv-femtiden tycker han att läget börjar ljusna. 

Har ni läget under kontroll? 

– Läget är hyfsat under kontroll just nu. Vinden har vänt lite och ligger från nord så branden rör sig lite sakta söderut.

– Vi har haft ganska bra släckeffekt på de norra delarna och i de södra delarna brinner det fortfarande. 

Många har ringt in till SOS och larmat om nya bränder, men enligt räddningstjänsten ska det handla om rök från branden vid Almvik. 

Brandflyget har kunnat se att röken sprider sig över ett stort område i nordvästlig riktning, så långt som tio mil från brandplatsen. 

Under fredagskvällen kraftsamlar räddningstjänst och helikoptrar för att hinna släcka så mycket som möjligt innan det blir mörkt. Under natten kommer man bara bevaka området och sätter igång igenom under lördagen igen med vattenbombning och släckning. 

Troligen kommer det dröja fler dygn innan branden är helt släckt. 

Vid 20-tiden rapporterades branden fortsatt vara under ganska god kontroll, enligt vakthavande på räddningstjänsten är det alltså mest övervakande arbete som kommer att ske. Trafiken i norrgående riktning ska inte påverkas, och i södergående är det sänkt hastighet förbi platsen.

Artikeln uppdateras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".