Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Brand i Stenåsa på Öland – en lada nedbrunnen

Uppdaterat fredag 13 maj 2016 kl 18.24
Publicerat fredag 13 maj 2016 kl 16.00
P4 Kalmars Nick Näslund rapporterar från branden i Stenåsa
(1:16 min)
Brandman.
1 av 5
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Brandrester.
2 av 5
Resterna vid den nedbrunna ladugården. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Poliser och brandman.
3 av 5
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Brandbilar.
4 av 5
Ett tiotal brandbilar fanns på plats och flera gick i skytteltrafik för att hämta vatten. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Brandman och nedbrunnen byggnad.
5 av 5
Räddningstjänsten kämpar med att släcka branden i Stenåsa. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Det började brinna i flera byggnader i byn Stenåsa på södra Öland på fredagseftermiddagen. Den stora vattenbristen på ön försvårade släckningsarbetet.

Larmet om branden i Stenåsa på södra Öland kom vid 15-tiden och då brann det i ett garage och en ladugård. Elden spred sig sedan till två boningshus, det ena, som låg på samma tomt, kunde snabbt räddas av räddningstjänsten medan det andra fick större skador även om det stod kvar på platsen.

– Det är en besvärlig brand, vi har många enheter där, sa Bengt Andersson vid räddningstjänsten på Öland till P4 Kalmar strax efter att larmet kom.

Släckningsarbetet försvårades av den stora vattenbristen på ön.

– Det är ont om vatten för oss, det är det som är det stora problemet. Det finns inget i brandbrunnarna. Vi får köra långa sträckor nu, de får fylla på vid Alby.

Finns det något vatten i brunnarna över huvud taget?

– Nej, det är torrt. Det är det besvärliga, att få tag på vatten.

Det tog någon timme innan räddningstjänsten kunde få branden under kontroll och begränsa den till de byggnader som först drabbats.

Tankbilar från Kalmar och Borgholm hade larmats till branden och det fanns även styrkor från Mörbylånga, Runsten och Degerhamn på plats.

Har någon person skadats?

– Inte som vi känner till, säger Bengt Andersson.

Vid 17-tiden fick P4 Kalmars reporter på plats, Nick Näslund, en pratstund med räddningsledaren på platsen, Henric Oskarsson, som berättade mer om vattenbristen.

– Du ser hur mycket bilar det är här, det är mycket vatten som går åt och det var kris ett tag så vi fick göra lite besparingar på vattnet och lägga det där det verkligen gjorde nytta.

P4 Kalmars reporter fanns på plats under en dryg timme och kunde då bevittna hur räddningstjänstens tankbilar gick i skytteltrafik för att hämta vatten på annat håll, då det alltså inte fanns någon brandbrunn med vatten i i trakterna kring Stenåsa.

Polisen spärrade av vägen en bit från Stenåsa under arbetet men enligt P4 Kalmars reporter ignorerades avspärrningarna och flera bilister försökte ta sig fram till byn.

Strax efter klockan 18 hade räddningstjänsten fått så pass bra kontroll på branden att man kunde avveckla vissa enheter från platsen. Man hade då också fått tag på ägarna till fastigheterna.

– Den mindre villan, strax söder om där det började brinna, där håller man på att stärka upp nu. Man bär ut möbler och så vidare. Det huset har blivit mer skadat än boningshuset vid fastigheten där det började brinna, säger Bengt Andersson vid räddningstjänsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".