Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljonsatsning på integration genom föreningar i Västervik

Publicerat måndag 16 maj 2016 kl 06.06
Abdi Gure: "Min dröm var att lära mig simma – den drömmen kommer i dag"
(3:21 min)
Tre vuxna män lär sig simma i Västerviks simhall
Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Västerviks kommun satsar miljoner på föreningar som bidrar till integrationen. Pengarna kommer från den integrationsfond kommunen skapat med bland annat de flyktingpengar man fått från regeringen.

En stor satsning som fått bidrag är Västerviks simsällskaps simkurser för vuxna.

För Abdi Gure som har bott i Sverige i sju år är det en dröm som nu blir uppfylld.

– Min dröm var att en dag lära mig simma, och den drömmen kommer i dag. 

Han säger att han tidigare inte kunde simma själv och att han nu hoppas kunna bada i havet i sommar på egen hand.

Abdi och ytterligare fem män och en kvinna i den här gruppen tar sig försiktigt ner i vattnet för sin andra simlektion. För en del handlar det om att lära sig simma, för andra bara att komma över sin vattenskräck.

I höstas gjorde integrationsenheten på Västerviks kommun en undersökning bland 100 nyanlända som visade att tätt efter att få spela fotboll ville man helst lära sig simma, något Västerviks simsällskap tog fasta på.

Med hjälp av 172 000 kronor från integrationsfonden kan de nu hjälpa 128 personer under det här året att lära sig simma.

Utan pengarna hade det nog inte blivit av, säger Jenny Larsson på Västerviks simsällskap. För man har fått frågan om lära-simma-grupper för vuxna tidigare. 

– Vi hade inte de möjligheterna, vilket vi tycker är tråkigt eftersom vi kan det här och brinner för det här.

– Därför var det så bra att det här dök upp och att jag fick en spark i rumpan och kunde göra något av det. 

Elisabet Sjöstrand som är integrationsstrateg säger att det totalt finns åtta miljoner kronor i integrationsfonden. Fyra av de miljonerna kommer från de flyktingpengar kommunen fick av regeringen i december. 

Hittills har 4,5 miljoner redan använts. Tre områden har man satsat på: kompetensförsörjning, språkutveckling och föreningslivet. 

Just föreningar i kommunen, 22 stycken, har tillsammans fått 1,5 miljoner ur fonden. Allt från idrott till språkcaféer och hiphop-skola. 

– Det är ju i möten med den vanliga kommuninvånaren som integration sker.

Elisabet Sjöstrand tror att det förhållningssätt som Västerviks kommun har till föreningar och kulturlivet, där man ser dem som en självklar del i integrationen gör det enklare att satsa pengar. För som hon säger, integrationen sköter sig inte självt, utan det är något man måste hjälpas åt med.  

– Det gensvar som vi fått från föreningslivet det hade vi inte fått om vi inte satsat pengar, så är det, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".