Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Ingen elev har kränkts"

Uppdaterat måndag 16 maj 2016 kl 13.04
Publicerat måndag 16 maj 2016 kl 12.30
I dag presenterades åtgärder som ska garantera att ingen blir utsatt
(1:07 min)
Presskonferens.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Kalmarsunds gymnasieförbund presenterade i dag flera åtgärder, efter uppgifter om sexism och kränkningar bland elevklubbar i Kalmar.

En rejäl papperslunta delades ut vid dagens presskonferens i hörsalen på Lars Kaggskolan. Bland bladen fanns åtgärder som elevkårerna själva har tagit fram, som ska garantera att ingen elev ska känna sig kränkt i framtiden.

– Det har inte förekommit kränkningar men det finns förbättringsområden, säger Erik Porcile som är ordförande i Lars Kaggskolans elevkår.

Gymnasieförbundet slår fast att skolorna inte har fått kännedom om några kränkningar innan brevet skickades till förbundets chef.

Ingen av de som intervjuats av gymnasieförbundets chef har heller själva varit med om kränkningar, enligt rapporten som presenterades i dag.

– Vi har nolltolerans mot kränkningar, säger David Linge som är ordförande i Stagneliusskolans Elevkår.

Elevkårerna har satt ihop en rad punkter som ska garantera att inga kränkningar ska ske även i framtiden. Bland annat ska kårerna ha en mer tät kontakt med skolledningen. Hur sektionerna rekryterar nya medlemmar ska också ses över. Det ska inte vara självklart att ha könssegregerade kårsektioner för bara killar eller tjejer.

– Vi är stolta över vår verksamhet. Vi vill skapa minnen och vänner livet ut, säger Staggs kårordförande David Linge.

– Att bestämma vad sektionernas syfte egentligen är – det är något som vi ser som mycket viktigt. I vissa sektioner har syftet försvunnit med tiden, säger Lars Kaggs elevkårsordförande Erik Porcile.

Bakgrunden är att en lärare skickat ett brev till gymnasieförbundets chef. I brevet berättade läraren att elever vittnat om sexistiska och kränkande inträdesprov till flera elevklubbar på de tre största gymnasieskolorna i Kalmar.

Det var under en lektion som elever berättade hur elevkårssektioner och fristående klubbar behandlar sökande som vill bli medlemmar. Eleverna berättade bland annat att tjejer bland annat får klä av sig och filmas under grupptryck.

– Sökande tjejer tvingas att dansa sexigt och ta av sig kläder medan de filmas, skrev läraren om en av elevklubbarna.

Kalmarsunds gymnasieförbunds ordförande Dzenita Abaza (S) tycker att det var bra att läraren skickade brevet:

– Det är mycket bra att man hör av sig med det man ser eller hör. Jag uppmanar fler att göra samma sak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".