Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Mordutredningen i Oskarshamn

Dödade sin flickvän – åklagaren yrkar på livstids fängelse

Publicerat tisdag 17 maj 2016 kl 16.12
P4 Kalmars Janne Rindstig berättar mer om fallet
(3:58 min)
Avspärrningar i Stadsparken i Oskarshamn. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio
Avspärrningar i Stadsparken i Oskarshamn efter det misstänkta mordet. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio

Samma man som åtalats för mord på sin flickvän i Stadsparken i Oskarshamn på Luciadagen, har i dag också fått stå till svars i tingsrätten för ett mordförsök i augusti förra året.

Offret i Stadsparken överlevde inte, men den man som i augusti höggs med sex knivhugg klarade sig mirakulöst utan större fysiska skador. Det var samma gärningsman bakom dåden, menar åklagare Patrick Sonevang som yrkar på livstidsstraff och utvisning:

– Det är den enda tänkbara påföljden.

Två omfattande brottsutredningar knöts samman i Kalmar tingsrätt på tisdagen. Mord och försök till mord var brottsrubriceringarna – och i fokus stod en och samma misstänkta gärningsman.

Den fjärde rättegångsdagen mot mannen inleddes med att åklagaren beskrev hur han ska ha knivhuggit en annan man som gått emellan ett bråkande par utanför en pizzeria natten till 29 augusti förra året.

Den misstänkte nekar till brottet och säger att han inte vet vem offret är och att han inte var på Hamngatan den aktuella natten.

Offret pekade även i rättssalen i dag ut den misstänkte som den man som huggit honom sex gånger på överkroppen från halsen till ljumsken.

Enligt åklagaren så hade den knivhuggne mannen festat en del under kvällen men skulle avrunda med att köpa med en pizza hem. Medan han väntade på maten så hördes en häftig ordväxling ute på gatan. Han gick dit och såg en man bråka med en kvinna. För att få slut på bråket drog han bort den hotande mannen som då ska ha sagt:

– Jag ska hugga dig med kniv.

På väg hem med pizzan blev offret huggen sex gånger med kniv. Brottet skedde på en plats där inga andra vittnen fanns.

Trots skador från sex sår tog sig offret tillbaka till pizzerian för att få skjuts till sjukhus. Gärningsmannen sprang iväg.

Även om det var mycket folk på platsen fanns bara ett vittne som i tingsrätten bekräftade att den misstänkte visst var på Hamngatan, men ingen har sett knivhuggningen. När mannens advokat pressade vittnet var denne dock inte 100-procentigt säkert på att det var rätt man som pekats ut och som satt i rättssalen.

I slutpläderingen menade åklagaren att det handlade om försök till mord vilket ska leda till minst 8 års fängelse, medan försvarsadvokaten ville att mannen skulle frikännas. Det är inte bevisat att det var den utpekade mannen som utförde knivdådet, menade han. Det kan vara någon annan som knivskurit offret.

När det gäller mordet i december är båda sidor ense om att den utpekade mannen strypt sin flickvän. Åklagaren menar att det handlar om mord då den åtalade hållit strypgreppet i flera minuter och sedan dröjt med att få kvinnan till sjukhus.

Det finns inga förmildrande omständigheter för att det inte ska räknas som mord och leda till livstids fängelse och utvisning menar han. Det kan ha handlat om grov misshandel och vållande till annans död menade försvarsadvokaten.

Dom kommer tisdagen den 24 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".