Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fem lärartjänster försvinner i Vimmerby

Uppdaterat onsdag 18 maj 2016 kl 18.53
Publicerat onsdag 18 maj 2016 kl 14.19
Förvaltningschef Birgitha Sahlin: "Vi har nått botten ekonomiskt"
(4:10 min)
Birgitha Sahlin.
Birgitha Sahlin. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Grundskolan i Vimmerby kommun tappar fem lärartjänster. Det är en konsekvens av att den budgetram som barn- och utbildningsnämnden fått inför 2016 ligger fast efter ett beslut i kommunstyrelsen.

Barn- och utbildningsförvaltningen måste minska sina kostnader med runt fem miljoner på helåret och har då beslutat om att enda sättet att spara är på lärartjänster i tätorten.

Det här har fått många i Vimmerby att reagera och två rektorer har sagt upp sig, en av dem som en direkt konsekvens av det ekonomiska läget.

Birgitha Sahlfin förvaltningschef för Barn- och utbildning säger till P4 Kalmar att hon delar den oro som finns ute i verksamheterna. 

- Den ekonomiska situationen är allvarlig. 

Hon konstaterar att de volymökningar som skolan haft har man fått hantera inom den budgetram man fått. När folkomröstningen beslutade att ha kvar landsbygdsskolorna måste man spara på andra håll, och det blir en ekvation som är svår att lösa.

- Alla barn drabbas på ett eller annat sätt, både barnen på småskolorna och inne i stan.

Hon konstaterar att det är lärarnas arbetsmarknad och man har svårt att rekrytera både lärare och chefer eftersom man måste minska på resurserna. 

Förslag som kommit om att använda de flyktingpengar som Vimmerby kommun fått från staten menar hon inte ska användas till annat. Man får ersättning för de extra kostnaderna när det handlar om just flyktingmottagandet.

Hon förstår de lärare, rektorer och fackliga organisationer som reagerat på de minskade resurserna.

- Jag delar deras oro.

Samtidigt säger hon att det ligger i hennes uppdrag uppdrag att vända alla stenar och prövar alla saker man vill ha men kanske inte måste ha.  

- Men vi har plockat nästan allt som är bra att ha men inte nödvändigt, så jag vill påstå att vi nått botten rent ekonomiskt.

Socialnämnden fick till skillnad från Barn- och utbildning ett påslag på fem miljoner för att klara av sina kostnader i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".