Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#domarhot

Hat och hot vardag för unga domare

Publicerat onsdag 25 maj 2016 kl 06.00
Alexandar, 20 år: "Händer varje match"
(1:38 min)
Fotbollsdomare Alexandar Vujaklija
Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Många unga fotbollsdomare upplever obehag och rädsla när de dömer och får höra glåpord och kränkande kommentarer. Det visar en enkät som Sveriges Radio har gjort med 370 unga domare mellan 13 och 20 år runt om i landet.

Bild
Bild

Alexandar Vujaklija från Västervik är 20 år. I fem år har han nu dömt seniorfotboll, men tidigare också ungdomslag.

– Det händer varje match, alltid är det någon som ska säga dumma grejer och överdriva. Tjafsa med oss i onödan. 

Han säger att det är okej att reagera, men inte överdriva. När det går över till personliga påhopp eller hot är det inte okej. 

– Man får höra könsord, eller hot om att man ska ta det man mot man efter match. Sen är det att man är dålig eller idiot. 

En händelse två som satte mest spår där han efter en match blev hotad och fick utstå kränkningar. Han blev kallad för hora, hotades med att aldrig kunna döma igen. Det från en ledare som sa allt inför spelare och publik. Händelsen anmäldes, och ledaren fick också ett straff. 

Alexandar är inte ensam om att få utstå mycket som ung domare. Bland de 370 unga fotbollsdomare mellan 13 och 20 år som Sveriges radios reportrar pratat med är det en övervägande majoritet som fått höra glåpord i sin roll som domare och över hälften har känt obehag och rädsla.

Mer än var tionde har också funderat på att sluta. Alexandar vet om flera unga domare som slutat på grund av det här. Också han har haft tankar på att sluta, speciellt efter händelsen för två år sedan. Men han fick bra stöd från domarklubben i Västervik, familj och vänner och ville till sist själv fortsätta.

Oftast säger han är det ledare och spelare som är de som kan vara mest obehagliga. 

– De som står, ledare, är oftast vuxna och tror att de kan styra och ställa och säga vad de vill, bara för att vi är unga domare. 

Magnus Appelberg på Smålands fotbollförbund säger att det är ett samhällsproblem. 

– Det är nolltolerans mot sådant här, man måste föregå med gott exempel, framförallt från ledarhåll

Men trots de siffror från Sveriges Radios undersökning som visar att många unga domare utsätts för hot och kränkningar, är han inte orolig.

– Nej, så länge vi inte får signaler in, att vi får kontakt med någon utan det bara är siffror är vi inte så oroliga. 

Samtidigt tror han att det är ett stort mörkertal och förstår att det inte alltid är så lätt att vara domare för de som kanske bara är två år yngre och med vuxna ledare och föräldrar i publiken.

Appelberg säger att det krävs mycket stöd till de nära 2000 domare som varje år utbildas i Småland. De flesta utbildas på ungdomsnivå via klubbar, och Smålandsfotbollen rekommenderar också de unga domarna att döma två och två för att få stöd av varandra, alternativt ha en "egen" vuxen vid sidan av planen.

Samtidigt tycker han också att Smålandsfotbollen kan agera mer genom att fundera på faddersystem, kanske via domarklubbarna som finns runt om i Småland. Men ytterst är det oftast klubbarnas ansvar.

– Det är föreningarna som måste axla det här. Likväl som man gör det med sin ledarbit, spelar och allt annat som finns i föreningen, så är även domaren en del av föreningen, en del av fotbollen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".