Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Igenbommade Rifa lockar obehöriga

Publicerat tisdag 31 maj 2016 kl 06.00
"Jag går bara in om dörren redan är öppen"
(1:33 min)
Skräp på golvet.
1 av 5
Foto: Privat
Tomma lokaler.
2 av 5
Foto: Privat
Tom lokal.
4 av 5
Foto: Privat
Klocka.
5 av 5
Foto: Privat

Den nedlagda och nedklottrade Rifa-fabriken mitt i Kalmar har blivit ett så kallat urban explorer-objekt. Nyfikna har tagit sig in på det avspärrade området flera gånger.

– Det är en härlig lokal att vandra omkring i för någon med min hobby. Den har en stor källare med långa och mörka gångar rum samt stora tomma fabrikslokaler, berättar en så kallad "urban explorer" som P4 Kalmar pratat med.

Urban exploring är intresset för att gå in i äldre byggnader som kan berätta en historia. Att gå in i avspärrade industrifastigheter kan dock vara farligt. Till exempel kan luften vara skadlig och det går att falla eller skära sig på bråte.

Eftersom det är olagligt att göra intrång vill personen vara anonym. Hen tillhör en av dem som faktiskt kommer att sörja när Rifa-fabriken rivs:

– Detta är nog min favorit. Därför kan jag tycka att det är lite synd att den försvinner, även om jag förstår att det är oundvikligt.

I fredags berättade P4 Kalmar att ett avtal nu är klart mellan Arlas ostfabrik, byggföretaget Peab och Kalmar kommun som lossar den hårda knuten kring hur tomten ska användas.

Säkerhetsaspekter har gjort att det har varit svårt att bygga nya bostäder nära Arlas mejeri, men nu ska mejeriet moderniseras och bli säkrare – och det öppnar för hundratals nya lägenheter på Rifa-tomten.

Rifa tillverkade elektroniska komponenter och byggde Kalmarfabriken 1962. Över 200 personer jobbade på Rifa när den lades ner.

I dag är den gamla fabriken är sönderslagen och nedklottrad på insidan, berättar personen som P4 Kalmar pratat med:

– Det är tråkigt när folk förstör och hela fabriken är tyvärr både nedklottrad och sönderslagen vid det här laget. Det senaste året har jag sett hur förstörelsen bara ökat. Det tycker jag är väldigt tråkigt och är väl något som bara skyndar på rivningsprocessen.

Hen bedyrar att de som har intresse för "urban exploring" inte vill förstöra:

– Det finns en hederskodex som går ut på att man aldrig ska lämna någon annat än fotspår och aldrig ta något annat än foton. Vi förstör aldrig och bryter oss inte in på låsta platser.

Men du har ändå tagit dig in på ett område som är inhägnat?

– Ja, det krävs ju tyvärr ett visst mått av intrång för att ta sig in på en del olika platser. Jag går dock endast in om "dörren" redan är öppen och bryter mig aldrig in. Jag tycker mig kunna ursäkta det med att jag aldrig tar något eller förstör.

Är du inte orolig för att bli upptäckt? Eller för att träffa på någon okänd där inne i mörkret?

– Visst finns det en risk att man blir upptäckt och då får man snällt bita i det sura äpplet och ta sitt straff. Men så länge man kommer efter koppartjuvarna så är det nog ingen större risk att man träffar på andra än de som delar ens hobby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".