Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nolltolerans i tidig ålder kan förhindra våld i nära relationer

Publicerat onsdag 1 juni 2016 kl 14.01
Elisabeth Edberg Karlsson: "Svårt att föra statistik"
(3:13 min)
Elisabeth Edberg Karlsson och Robert Eriksson.
Elisabeth Edberg Karlsson och Robert Eriksson var två av ungefär 30 som gick utbildningen. Foto: Faton Pasho/Sveriges Radio

Ett stort mörkertal råder när det gäller våld i nära relationer. Ett 30-tal från kommuner och landsting i Kalmar och Kronobergs län har gått en kurs för att lära sig mer om ämnet.

Mörkertalet för våld i nära relationer och speciellt våldet mot kvinnor i nära relationer uppskattas vara stort enligt en rapport som har framställts av Uppsala universitet.

Cirka ett 30-tal yrkesverksamma från kommun och landsting i Kalmar och Kronobergs län har under en längre tid gått fördjupningskursen "Mäns våld mot kvinnor med fokus på särskild sårbarhet - inriktning socialt arbete". Kursen som har arrangerats av nationella centrum för kvinnofrid och länsstyrelserna i Kalmar och Kronobergs län avslutades under tisdagen.

Robert Eriksson från socialtjänsten i Västerviks kommun, som var en av dem som fick gå fördjupningskursen, menade att det allra viktigaste verktyget för att få fram våld i nära relationer är att våga ställa frågan i alla lägen. 

– Det allra viktigaste är att våga ställa frågan till den som har varit utsatt. Personen i fråga kan ha andra symptom som har föranletts av våldet. 

Statistiken som finns kring våld i nära relationer är i dag missvisande enligt Elisabeth Edberg Karlsson, som jobbar på länsstyrelsen i Kalmar. 

– Personer som har råkat ut för våld i nära relationer uppsöker vård men anger allt som oftast inte själva orsaken till själva händelsen. Det gör att det är väldigt svårt att föra en ordentlig statistik på hur många det kan handla om.

Hur våld i nära relationer uppstår kan enligt Elisabeth Edberg Karlsson bero på att barn i tidig ålder får lära sig vad som är manligt och kvinnligt.

– Att ha nolltolerans mot skojbråk och att inte bortförklara när någon har bråkat eller slagits. Det är inte okej att säga att pojkar är sådana och lägga det som ett epitet för könet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".