Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 Kalmar granskar

Vissa får bygga ut – andra inte

Publicerat onsdag 8 juni 2016 kl 06.26
Reportage: Bygglovsansökningar bedöms olika
(4:10 min)
Skäppevik.
Foto: Annelie Frank/Sveriges Radio

Trots att detaljplanen för Skäppeviks stugområde bara tillåter hus på 30 kvadratmeter är många hus mycket större. Torsås kommun har ingen förklaring till varför det är så och till varför inte alla får bygga större hus.

Bertil Joelsson ville bygga ut sin stuga i Skäppevik för några år sedan. Men det blev nej överallt med motiveringen att detaljplanen bara tillåter stugor på 30 kvadratmeter. Men en rundvandring i området visar att många hus är betydligt större än så.

– Vad ska man tänka? Är det ett jämlikt Sverige vi lever i? säger Bertil Joelsson.

– Jag känner inte att det är det. Men enligt kommunallagen ska alla behandlas lika. Eftersom kommunen har gett bygglov på ett visst antal kvadratmeter ska de hålla sig till det och inte ge en del 200 kvadratmeter och andra 100.

När P4 Kalmar går igenom bygglovsansökningarna de senaste åren syns ett tydligt mönster – tjänstemännen säger nej till utbyggnader med hänvisning att de strider mot detaljplanen.

Sedan säger Bygg- och miljönämnden ja utan någon motivering. När de som vill bygga ut får ett nej hänvisar nämnden dock till detaljplanen.

Den gällande detaljplanen är från 1958. Kommunen ville ändra den efter att det dragits in kommunalt vatten och avlopp i Skäppevik. Då blev stugägarna lovade att få bygga ut om de ville. Sedan fick kommunen inte göra det, eftersom området ligger för lågt i förhållande till vattenytan.

Hur och varför detta skulle göra att bedömningarna av bygglovsansökningar är så olika har Hans Larsson (S), ordförande i Bygg- och miljönämnden inget svar på:

– Nej, jag har inte det just nu, säger han.

Enligt samhällsbyggnadschef Martin Storm är en delförklaring till de olika bedömningarna tolkningar av lagen.

– Det är ju hela tiden avvägningar utifrån lagstiftningen. Då kan det se ut som om när någon får avslag för en röd färg och en annan får positivt besked för en annan röd färg kan det upplevas som orättvist, säger han trots att det inte i något fall som P4 Kalmar har tittat på handlar om färgen på husen.

Medan politiker och tjänstemän ägnar sig åt att tolka lagen och lösa frågan om en ny detaljplan går livet vidare i Skäppevik: En del får bygga ut – andra får inte.

– Man blir ju frustrerad, säger Bertil Joelsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".