Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Efter polisavhoppen – LNU lovar bättre information

Publicerat måndag 31 oktober 2016 kl 18.24
"Vi kan tala om från början var studenterna kan placeras"
(3:10 min)
Skylt med texten "Linnéuniversitetet" och polislogotyp.
Foto: Sveriges Radio

Flera nyblivna poliser väljer att jobba med annat efter examen eftersom de inte kan få jobb nära sin hemort. Nu säger LNU:s polisutbildning att de kan skärpa sin information till studenterna om hur arbetsmarknaden ser ut.

Hur mycket information får den som pluggar till polis om hur arbetsmarknaden ser ut som de kommer ut i? Den frågan är relevant att ställa nu, efter P4 Kalmars nyhet om att många polisstudenter från vår region väljer att inte jobba som poliser efter sin examen.

Orsaken ska vara att de erbjuds tjänster för långt ifrån orten där de bor.

Betty Rohdin är utbildningschef på polisutbildningen vid Linnéuniversitetet och är delvis självkritisk:

Man skulle kunna säga redan när en person söker in, att "om två och ett halvt år när du är klar så kommer antagligen behovet av poliser att vara där och där". Man skulle alltså kunna vara tydligare med var någonstans de kan bli placerade redan från första början.

Med undantag för en sådan ändring tycker Betty Rohdin ändå att LNU:s utbildning förbereder blivande poliser väl för det jobb och den arbetsmarknad som väntar.

På frågan om det då snarare handlar om en viss kräsenhet, när en del nyblivna poliser väljer att tacka nej till jobb på grund av att det inte är på den ort de önskar – så svarar hon att så inte är fallet.

– Nej, i de enstaka fall som det händer är det oftast en familjesituation som spelar roll. Det kanske gör det svårt att ha ett jobb långt bort.

Men vad är det då som är skillnaden från förr? Varför förutsätter många polisstudenter att de ska kunna välja vart de ska jobba efter att ha tagit sin examen.

Svaret är troligtvis traditionen, säger Betty Rohdin:

Man vet sedan tidigare att man kommer ha ett arbete när man går ut. Av tradition har man också ofta fått det där man har önskat sig. Men eftersom det nu är en myndighet istället för 21 stycken, som tidigare, så styrs allt av den.

Nyutexaminerade poliser söker sig alltså inte längre till den specifika polismyndighet där de vill jobba – utan blir placerade där behovet är som stört, vilket just nu är i storstäderna.

– Det ska tilläggas att oftast löser det där sig längre fram, men det har blivit styltigare nu än tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".