Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
#åldersbedömningar

Stor oro för att få sin ålder uppskriven på vaga grunder

Publicerat onsdag 16 november 2016 kl 06.02
Migrationsverket: "Vi gör en samlad bedömning"
(1:53 min)
Kvinna vid bord.
Arkivbild. Foto: Marcus Ericsson/TT

Att få sin ålder uppskriven av Migrationsverket kommer oväntat för många som råkar ut för det. Ett år efter det stora flyktingmottagandet är många i Kalmar län oroliga för att det ska hända dem.

I Kalmar län går många ungdomar just nu runt med en oro för att Migrationsverket ska höja deras ålder. För Kalmartjejen Ariana, som egentligen heter något annat, har det redan hänt.

– De sa att jag föddes 98. När jag frågade hur och varför sa de att de inte visste, berättar hon.

När Migrationsverket höjde hennes ålder var det utan att ha gjort någon medicinsk undersökning och utan att ha några dokument som underlag. Så har det varit för många av de 2 500 ensamkommande i Sverige som har fått sin ålder höjd av Migrationsverket i år.

Magnus Bengtsson är processägare på Migrationsverket:

– Så länge det inte finns en metod där man kan avgöra en persons ålder exakt så är det inte optimalt.

Fått kritik

Eftersom många av de unga saknar id-handlingar eller de handlingar de har inte godkänns av Migrationsverket gör myndigheten en bedömning, berättar Magnus Bengtsson.

Vi gör en samlad bedömning av all bevisning som lämnas in, det kan vara muntliga uppgifter, skriftlig bevisning som skolbetyg och så vidare.

Men Justitieombudsmannen, JO, har vid flera tillfällen kritiserat de metoder för åldersbestämningar som Magnus Bengtsson pratar om. Så här säger JO:s byråchef Lina Forzelius:

– Man kan inte göra på det här sättet att man ändrar det bara genom att ändra i sina registreringsystem och säga att nu är du vuxen. Då måste man ha ett fullgott beslutsunderlag.

Hoppas på nya metoder

Magnus Bengtsson menar dock att Migrationsverket inte kan göra på något annat sätt. Och han tror att det blir enklare när de nya metoderna för åldersbedömning kommer nästa år, trots att Rättsmedicinalverket själva säger att de metoderna inte är helt säkra.

– Vi kommer jobba för att få igenom medicinsk åldersbedömning och det är naturligtvis bra om vi får mer underlag.

Det är den asylsökande själv som ska kunna bevisa för myndigheterna hur gammal hen är. När beslut tas om ålder i samband med asylbeslutet finns Migrationsverkets egen asylutredning och dessutom ofta information från den aktuella kommunens socialtjänst. I vissa fall finns det också medicinska åldersbedömningar och/eller id-handlingar. Det är upp till den asylsökande vad hen lämnar in i ärendet. Migrationsverket önskar så mycket information och dokumentation som möjligt för att kunna fatta ett korrekt beslut.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".