Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Camping bytte till havsvatten i toaletterna

Publicerat onsdag 15 mars kl 16.09
Lasse Sörensson: Uppåt 30 kronor kubiken skulle man kunna ta
(1:33 min)
Lasse Sörensson
Lasse Sörensson. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Saxnäs camping på Öland håller på att byta till havsvatten i alla toaletter i campingens servicehus. Campingen verkar vara en av få som gör det.

Det var när campingen inte fick fylla poolen med sötvatten längre och började gräva ledningar från Kalmarsund för att använda havsvatten som de passade på att koppla in toaletterna i ett servicehus på vägen.

Egentligen handlar det om en gammal idé som inte blivit förverkligad. Det behövdes bara en kris först, akut vattenbrist i poolen.

- Ja, tyvärr, säger Lasse Sörensson, en av ägarna .

En anledning till att de inte gått vidare med idén att spola med havsvatten på toaletterna i stället för med dricksvatten var att de trodde att vattnet i Kalmarsund skulle vara för salt för ett sådant system.

Klarar salthalten

Men en undersökning som gjordes med hjälp av ett konsultföretag inför vattenbytet i poolen visade att saltnivån ligger på mellan fem och sju promille så det var inga problem.

Och efterår har det visat sig att vattenförbrukningen minskade med 1000 kubikmeter genom vattenbytet i servicehuset med sju toaletter. Om man räknar in poolen sparade de det dubbla (2000 kubik) och det betyder 25 procent av campingens totala vattenförbrukning.

För billigt vatten

Mycket av arbetet med att bygga sjövattensystemet gör vaktmästeriet på Saxnäs själva, vilket minskar utgifterna för satsningen.

Lasse Sörensson tror att en orsak till att många struntar i att göra samma sak är att det tar några år innan investeringen lönar sig.

- Dels det och sedan att vattnet är för billigt, så när du gör en kalkyl blir det svårt att räkna hem det.

Vad skulle du vara beredd att betala för vattnet då?

- Nu ligger det väl på knappt 24, jag tycker att upp mot 30 kronor kubiken skulle man kunna ta, säger Lasse Sörensson.

När det gäller andra alternativa lösningar för toaletter på Öland så tar Naturum på Ottenby bräckt vatten från en egen brunn till sina publika toaletter. Böda Camping har eget vatten till sina toaletter, men inte havsvatten.

Lasse Sörensson har fått förvånansvärt få förfrågningar av andra som vill göra samma sak som de har gjort, trots att alla har nära till strandkanten där.

- Många har applåderat det, och vi har fått Vattenrådets stora pris, men mig veterligen är det ingen mer som jobbar på det här sättet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".